WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vissen
 

De driedoornige stekelbaars

Orde Gasterosteiformes - familie : Gasterosteidae - geslacht : Gasterosteus en soort : Gasterosteus aculeatus. Er zijn acht stekelbaarssoorten. Ze leven in wateren van het noordelijk halfrond met een gematigde temperatuur.
Met zijn scherpe stekels en agressieve houding tegenover andere vissen weet de driedoornige stekelbaars veel grotere roofdieren af te weren. Dit moedige en sterke diertje past zich makkelijk aan. Hij voelt zich net zo thuis in het zoute water van door stormen geteisterde kustwateren als in het zoete water van plassen, meren en sloten.
Meestal zwemt de driedoornige stekelbaars in losse scholen. Een grote groep betekent veiligheid en meer ogen om naar voedsel te speuren. Om zich nog verder in te dekken tegen gevaar schuilt de stekelbaars overdag in het wier of onder een overhangende wallenkant. Baarzen en snoeken liggen vaak op zulke plekken in een hinderlaag, maar die kunnen een stekelbaars moeilijk weg krijgen. Dat komt omdat dit kleine visje zijn stekels opzet zodra hij gevangen wordt en zo de aanvaller dwingt om hem weer te laten gaan. Hij moet dit soms met de dood bekopen, maar de baarzen en snoeken hebben na een paar dergelijke ervaringen hun lesje wel geleerd. Zij zullen de driedoornige stekelbaars voortaan met rust laten. Helaas richten zijn stekels weinig uit tegen de snavel van de ijsvogel. Die pikt hem dood en slikt hem in één keer door.
Als de paaitijd aanbreekt, bouwt het mannetje zijn nest. Hij maakt een holte in de bodem door telkens een mond vol slib te verwijderen. Daarna vult hij de holte op met wier. Als het nest klaar is, krijgt hij een rode keel en blauwe ogen om vrouwtjes te lokken. Rivalen worden weggejaagd, maar een vrouwtje voert hij het nest binnen. Na deze bevrucht te hebben, jaagt hij haar weg en wacht hij tot het volgende vrouwtje langskomt.
Deze vis zoekt naar voedsel met zijn ogen. Hij jaagt in de schemering, bij het ochtendgloren of bij heldere maan. Visseneieren en jonge visjes zijn favoriet. Hij grijpt ze met zijn kleine kaken die met vlijmscherpe tandjes zijn bezet en slikt ze in één keer door. De stekelbaars jaagt ook op allerlei kleine ongewervelde dieren, zoals wormen, slakken, garnalen en de larven van muggen en muskieten. Als een vis voedsel vindt, verzamelen de anderen zich om hem heen om mee te profiteren.
Gedurende de twee tot drie weken voor de eitjes uitkomen, bewaakt het mannetje ze angstvallig. Met zijn borstvinnen stuwt hij geregeld water door de nesttunnel. Hierdoor wordt de zuurstof ververst en overtollige kooldioxide afgevoerd. Eitjes die zich niet goed ontwikkelen worden verwijderd en aan hun lot overgelaten. Als de kleine transparante jongen uit het ei komen, blijft het mannetje ze nog zeker een week met zorg omringen. Hij verjaagt vijanden en leidt de jongen terug naar het nest als ze te ver afdwalen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer