WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De dwerggerbil

Orde : Rodentia - familie : Muridae - geslacht : Gerbillus/Gerbillurus en soort : Verschillende. De grote gerbils met kale voetzolen zijn verwant aan de dwerggerbils en worden zowel in Afrika aangetroffen als in Nepal.
Grote achterpoten, kleine sterke voorpoten en een lange staart stellen de dwerggerbil in staat om snel en gemakkelijk over drijfzand te springen en ondergrondse gangen te graven. Zijn vermogen te gedijen in de meest vijandige leefgebieden ter wereld, maakt deze knager tot een geweldige overlever. De woestijnbewoners onder de dwerggerbilsoorten leven solitair. De savannebewoners zijn socialer en delen hun holen.
De meeste dwerggerbils leven in een onbarmhartig woestijnmilieu, maar sommige soorten leven in minder dorre gebieden, zoals de savanne. Een dwerggerbil blijft overdag en tijdens het koudste deel van de nacht in zijn hol, beschut tegen de extreme temperaturen. Het hol is klein, kort en ondiep of heeft een ingewikkeld gangenstelsel, zoals dat van de kleine Egyptische gerbil. De gangen verbinden ruimtes voor voedselopslag en grote nestkamers, bekleed met droog gras. Er zijn diverse uitgangen, die zijn afgesloten met zand of aarde als de gerbil binnen is.
De dwerggerbil eet voornamelijk zaden, wortels, knoppen, noten en gras, maar in zeldzame gevallen ook wel insecten. Meteen na zonsondergang verlaat hij zijn hol om voedsel te zoeken. Om zo min mogelijk met roofdieren te worden geconfronteerd, bewaart dit knaagdiertje het voedsel dat hij vindt in zijn wangzakken en eet hij het pas later op. Dwerggerbils drinken vrijwel nooit water, omdat ze al het vocht dat ze nodig hebben uit het voedsel halen.
Alle vrouwtjesdwerggerbils zijn gedurende het hele jaar in staat om zwanger te worden. Toch paren sommige soorten alleen in een bepaalde periode, wat vermoedelijk te maken heeft met weersomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel. In savannegebieden, waar volop voedsel aanwezig is en de winters mild zijn, paren de gerbils het hele jaar door en werpen twee tot drie keer per jaar. Soorten die in droge, hete woestijngebieden leven, zoals de Cheesemansgerbil, paren gewoonlijk na het regenseizoen als het koeler is en er meer voedsel is. Zo'n drie weken na de paring werpt het vrouwtje een aantal blinde, kale jongen in haar ondergrondse nestkamer. De eerste twee weken worden de piepkleine, hulpeloze pasgeboren jongen bijna voortdurend gezoogd. Dwerggerbils die vroeg in de paartijd worden geboren zijn na ongeveer twee maanden geslachtsrijp. De dieren die later worden geboren beginnen pas te paren als ze zes maanden oud zijn, tijdens de volgende paartijd.
Er bestaan diverse bedreigingen voor de dwerggerbil en sommige soorten gaan snel achteruit. De woestijnbewoners lopen het meeste gevaar. Er staan momenteel dertien dwerggerbilsoorten als ernstig bedreigd geregistreerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer