WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De dwergmuismaki

Orde : Primaten - familie : Cheirogaleidae - geslacht : Microcebus en soort : Dwergmuismaki. De dwergmuismaki is n van de acht soorten van deze familie van dwergmaki's en muismaki's, die allemaal inheems zijn op Madagaskar.
En van 's werelds kleinste primaten, de dwergmuismaki, lijkt meer op een knaagdier met zijn elfachtige lijf, ronde oren en lange staart. Hij doet zich graag tegoed aan gevarieerd eten in een steeds veranderend leefgebied. Dit dier is n van Madagaskars meest aangepaste makisoorten.
In de paartijd laat het vrouwtje haar geur achter op takken om aan te geven dat ze paringsbereid is. Het mannetje wordt agressief en kan zijn territorium markeren met zijn geur om rivalen te verdrijven. Wanneer een paartje elkaar ontmoet, nadert het mannetje voorzichtig het vrouwtje, zwiept met zijn staart en laat een sterke paringstrilling horen. Het vrouwtje staat hem toe haar te vlooien voordat ze gaat paren. Iets meer dan twee maanden later werpt het vrouwtje twee tot drie jongen, die elk ongeveer vijf gram wegen. Binnen een paar minuten na de geboorte worden ze reeds gezoogd en gevlooid. De volgende drie weken zorgt ze voor haar nageslacht in het gezamelijke nest. Ze worden gespeend met 25 dagen en zijn binnen twee maanden volledig onafhankelijk. Daarna trekken jonge mannetjes gewoonlijk weg, terwijl jonge vrouwtjes dicht bij hun moeder blijven.
De dwergmuismaki voelt zich het beste thuis in de bomen. Op zoek naar voedsel springt, rent en loopt dit dier door de dichte takken van zijn leefgebied in het bos. Hij is veel minder behendig op de grond, waar hij beweegt door als een kikker te springen. Overdag rust hij uit in een bladernest in een boomhol of tussen dunne takken. Vrouwtjes nestelen vaak in een groep van wel vijftien dieren, met de jongen erbij, terwijl mannetjes alleen nestelen of in paren. In het droge, koele seizoen tussen december en juni wordt de dwergmuismaki minder actief en kan maanden in diepe slaap doorbrengen. Mannetjes zijn kortere periodes inactief en kunnen zelfs het hele jaar door wakker blijven.
's Nachts zoekt hij naar voedsel in laaghangende boomtakken. Hoewel insecten als torren, motten en bidsprinkhanen zijn voornaamste voedsel zijn, kan dit dier overleven op zeer gevarieerd voedsel. Naast spinnen, boomkikkers en kleine reptielen zoals een kameleon, eet de dwergmuismaki ook boomgom, bladeren, fruit en bloemen.
Net als alle inheemse soorten van Madagaskar heeft deze maki een kleine populatie en staat bloot aan de verwoesting van zijn leefgebied, die veroorzaakt wordt door houtkap en landbouwuitbreiding. De soort is echter nog steeds in overvloed aanwezig op het eiland. Hij wordt in gevangenschap gefokt en meer dan 250 dieren zijn nu ondergebracht in dierentuinen over de hele wereld.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer