WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De dwergwalvis

De dwergwalvis of Caperea marginata. Grootte : lichaamslengte vijf tot 6,2 meter en gewicht tot vijfduizend kilogram. Uiterlijk : wat betreft de vorm in het algemeen een miniatuur uitgave van de grotere echte walvissen, echter met een kleine, achterwaarts gebogen rugvin en een verhoudingsgewijs kleinere bek. Zwart of donkergrijs aan de rugzijde, met op de buik een smalle witte streep. De 230 paar baarden zijn ivoorkleurig. De achterste ribben zijn sterk verbreed en beschermen daardoor de inwendige organen.
Verspreidingsgebied : een soort van de zuidelijke gematigde wateren om Nieuw-Zeeland, AustraliŽ, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Deze walvis is bekend van nu en dan plaatsvindende strandingen en vangsten in zee; hij is weinig talrijk, te klein en te verspreid om bejaging de moeite waard te maken en heeft tot dusverre weinig wetenschappelijke aandacht getrokken. Hij trekt in scholen van zes tot acht dieren, soms in het gezelschap van andere walvissoorten, en voedt zich met kleine schaaldieren die hij uit het zeewater filtreert. Dwergwalvissen schijnen gedurende het voorjaar en in de zomer, wanneer planton het meest voorhanden is, dichter bij de kust te komen en daardoor meer gevaar te lopen om te stranden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer