WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De edelpapegaai

De edelpapegaai heeft negen ondersoorten die op elkaar lijken. Orde : Psittaciformes - familie :  Psittacidae - geslacht : Eclectus en soort : Eclectus roratus.
Het kleurrijke verenkleed van mannetjes- en vrouwtjesedelpapegaaien verschilt zo erg, dat moeilijk te geloven is dat ze tot dezelfde soort behoren. Het vrouwtje heeft verrassend mooie rode en blauwe kleuren terwijl haar partner voornamelijk groen is. Toch worden deze vogels ondanks hun schitterende veren eerder gehoord dan gezien, omdat hun gekakel weerklinkt door de kustachtige laaglandregenwouden van Nieuw-Guinea en omliggende eilanden.
Bij dageraad verlaten kleine troepen van deze vogels de roest en gaan naar de foerageerplekken. Ze zijn strik vegetarisch, maar eten een grote verscheidenheid aan voedsel waaronder zaden, bloemen, knoppen, noten, nectar en maïs. Hun favoriete vruchten zijn banaan, vijgen en papaja. Op hun hoede voor roofdieren en andere verstoringen, eten de meeste foeragerende groepen veilig onder het bladerdak, hoewel enkele dapper genoeg zijn om fruit te stelen uit tuinen of zelfs eten van de grond te pikken. Na het eten rusten ze, maar ze eten weer voordat ze bij zonsondergang terugkeren naar hun roest.
De edelpapegaai is één van de meest bekende papegaaien in een groot deel van zijn leefgebied, dat zich zelfs uitstrekt tot Australië. Sommige ondersoorten op kleinere eilanden rond Nieuw-Guinea doen het echter niet zo goed. Edelpapegaaien die op sommige Indonesische eilanden leven vormden ooit een plaag voor de oogst door hun aantal, maar ze worden nu lokaal bedreigd vanwege verlies aan leefgebied en stroperij voor de dierenhandel, voornamelijk van de rode vrouwtjes.
De edelpapegaai heeft een geluid voor iedere gelegenheid, variërend van een oorverdovend alarmgeroep tot een zacht getsjilp voor hofmakende paartjes. Tijdens de vlucht zie je zijn brede vleugels, uitgestrekte nek en korte, dikke staart. In de schemering barst het geluid los wanneer de vogels boven het bladerdak van het bos zweven, wachtend op hun afdaling naar de roest.'s Avonds verzamelen ze zich in groepen tot tachtig dieren.
In Nieuw-Guinea, waar meer dan genoeg voedsel is, wordt het hele jaar door gebroed, elders is dat seizoensgebonden. Het jaarlijkse paringsritueel is levendig en bestaat uit het op en neer bewegen met de kop, wederzijds poetsen en luid geschreeuw. Gewoonlijk blijven paren levenslang bij elkaar. Het nest is een diep boomhol ongeveer dertig meter boven de grond. Het vrouwtje broedt haar twee witte eieren uit en verlaat het nest maar twee keer per dag om door haar partner gevoerd te worden. Na 26 dagen komen de kuikens uit en blijven ongeveer twaalf weken in het nest. Ongeveer acht familieleden helpen met het nest en bij het voeren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer