WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De ekster

Orde : Passeriformes - familie : Corvidae - geslacht : Pica en soort : Pica pica.
Omdat hij eieren en jongen uit de nesten van andere vogels zou roven, heeft de ekster een negatief imago gekregen. Hoewel deze arrogante, zelfverzekerde vogel nesten leegrooft en allerlei glimmende dingen hamstert, bestaat zijn hoofdvoedsel uit insecten, fruit en granen.
Eksters vormen paren voor het leven en gebruiken, als ze niet worden verstoord, hun hele broedzame leven hetzelfde territorium. Ze paren in de lente en leggen midden tot eind april hun eieren. Het mannetje en het vrouwtje bouwen samen het nest, veelal in een doornachtige boom of hoge struik, maar soms in lage bosjes of op de grond. Het lijvige nest heeft een komvorm. Het vrouwtje legt vijf tot zeven blauwgroen gespikkelde eitjes, die ze 17 tot 18 dagen bebroedt terwijl het mannetje haar voedt. Als de eitjes zijn uitgekomen, voeden beide ouders de jongen, die 24 tot 30 dagen later volwassen zijn.
Eksters zijn opportunisten die bijna alles eten wat ze maar kunnen vinden. In de lente en de zomer, als er volop voedsel aanwezig is, eten ze vooral wormen, slakken en insecten, zoals sprinkhanen en kevers. In de herfst en winter is dit voedsel moeilijker te vinden en bestaat hun dieet meer uit vruchten en zaden. Ook eten ze wel aas en kleine dieren. Tevens staan de jongen en eitjes van andere vogels op het menu van de ekster. Deze gewoonte wordt echter door de mensen aangedikt.
Eksters komen veel en in allerlei soorten leefgebied voor, al geven ze de voorkeur aan open grasland met dichte heggen of verspreid staande bomen en worden ze vaak bij bosranden of open plekken in het bos aangetroffen. Ze vertoeven graag in de buurt van open gebied, waar ze op de grond ruimschoots naar eten kunnen zoeken, en ze gebruiken bomen en struiken om zich in te verschuilen en om in te nestelen en te slapen. Eksters zijn territoriale dieren die zich soepel aan de gewijzigde situatie op het platteland hebben aangepast. Ze komen steeds vaker in stedelijk gebied voor.
In de lente vinden er soms lawaaierige samenscholingen van wel honderd eksters plaats. De vogels springen en banjeren rond, waarbij ze kwetterend achter elkaar aanzitten. Sommige laten hun witte vleugels en staartveren zien terwijl ze traag rond het gebied vliegen. Waar deze ceremonies precies voor dienen is niet duidelijk, al wordt vermoed dat vogels die hoog in de hiėrarchie staan ermee beginnen door de territoria van andere eksters binnen te gaan om ze uit te dagen. Door het rumoer en de opschudding komen alle naburige eksters de wedstrijd bekijken. Aan het eind van de bijeenkomst worden de indringers meestal verdreven, zij het soms maar na enkele dagen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer