WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De emoe

De emoe is het enige lid van zijn familie. Orde : Casuariiformes - familie : Dromaiidae - geslacht : Dromaius en soort : Dromaius novaehollandiae.
De emoe is net zo groot als een volwassen mens en de op één na grootste vogel ter wereld. Het dier is te zwaar om te kunnen vliegen en doet alles te voet. Soms legt hij op zijn speurtocht naar voedsel wel dertien kilometer per dag af. Hij beweegt langzaam om zijn energie te sparen en kan enkele dagen zonder water. De emoe leeft op de uitgestrekte graslanden en zandvlakten in de zonovergoten binnenlanden van Australië.
De emoe brengt een groot deel van zijn leven lopend door. Vlak na zonsopgang gaat hij op pad en hij loopt tot de avondschemering zonder pauze. Soms stopt hij alleen om even wat te drinken bij een poel of een drinkbak voor vee. Op hete zomerdagen, wanneer de temperatuur boven de veertig graden Celsius kan komen, vormt de emoe vaak het enige teken van leven. Emoes leven buiten de broedtijd vaak alleen, maar als er eten in overvloed is, vormen ze wel eens kuddes van zo'n negen exemplaren. In de kudde bewaren de dieren een afstand van vijftig tot honderd meter van elkaar. Emoes zijn zelden agressief en onenigheden gaan vaak slechts gepaard met wat gebrom en een uitgestrekte nek.
De mannetjesemoe bouwt het nest en voedt in zijn eentje de jongen op, want in de vogelwereld heel uitzonderlijk is. In december en januari lokt het vrouwtje het mannetje met een aparte roep die tot wel twee kilometer ver te horen is. Het mannetje maakt een eenvoudige kuil in de grond en bedekt die met takjes en gras. Het vrouwtje trekt na een tijdje helemaal bij hem in en ze blijven enkele maanden bij elkaar. Als het vrouwtje haar eieren heeft gelegd, bewaakt ze het territorium of gaat ze op zoek naar een andere partner. Het mannetje broedt acht weken op de eieren, terwijl hij nauwelijks eet of drinkt. De jongen blijven dicht bij hun vader en kruipen tijdens de nacht onder zijn warme veren.
Vroeger verjaagden landbouwers emoes van het land omdat ze de oogst vernielden. In 1932 verklaarde het Australische leger de oorlog aan de emoe. Dit mislukte, want de emoes leerden zich al snel uit de voeten te maken en dekking te zoeken. Vandaag de dag is het aantal emoes nog steeds stabiel (zo'n 700.000) en veel boeren profiteren nu van de emoe als toeristische attractie.
Emoes moeten lange perioden achter elkaar naar voedsel zoeken om aan de behoefte van hun dikke lijf tegemoet te komen. En in tegenstelling tot andere dieren die op open vlakten leven, gaan ze zelfs op het heetst van de dag op zoek. Het dieet is het grootste deel van het jaar voornamelijk vegetarisch : zaden, vruchten, bloemen en jonge scheuten. Ze graven ook zachte wortels op en grazen aan vetplanten om er vocht uit te halen. In de zomer eten ze veel sprinkhanen, rupsen en kevers.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer