WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Emoes en andere savanne-dieren

De emoe (zie foto) leeft het liefst in de savanne. Men kan hem echter ook in andere gebieden van AustraliŽ aantreffen. De emoe is op de struisvogel na de grootste vogel die er bestaat. In het droge seizoen trekken de emoes naar de kust en laten een spoor van vernielde oogsten achter. Vijftig jaar geleden nam deze jaarlijkse trek zo'n grote omvang aan, dat men het leger ter hulp riep. Dit leidde tot de zogenaamde emoe-oorlog van 1932. De troepen slaagden erin een paar honderd van de grote vogels dood te schieten, maar een overwinning behaalden ze niet. In een volgende campagne roeiden de AustraliŽrs de op TasmaniŽ levende ondersoort uit. De emoe is een typisch Australische vogel.
De emoe kan niet vliegen. Hij heeft een blauwachtige, tamelijk kale kop en grove, van zijn lichaam afhangende veren. Het vrouwtje is over het algemeen wat groter dan het mannetje. Zoals bij alle loopvogels, heeft ook bij de emoes het mannetje de taak de eieren uit te broeden. De eieren zijn donkergroen en worden gelegd in aantallen van ongeveer negen stuks. Tijdens de acht weken van het broeden, verliest vader emoe ongeveer negen kilo aan lichaamsgewicht. De vader zorgt ook voor de kuikens. Hij houdt ze bij elkaar door knorrende geluiden te maken. Men heeft bij wijze van proef de knorgeluiden van een mannetjes-emoe op de band opgenomen en afgedraaid voor emoe-kuikens. De kuikens liepen gehoorzaam aan achter degene die de bandrecorder droeg. De emoe-kuikens hebben bruingeel gestreepte veren om ze een zo goed mogelijke camouflage te geven. Toch worden ze vaak een prooi van dingo's (Australische honden) en wigstaartarenden. De jongen zijn zelfstandig wanneer ze de leeftijd van 18 maanden hebben bereikt.
De emoe eet, net als de Afrikaanse struisvogel, vaak niet voor consumptie geschikte voorwerpen. Men heeft in de magen van emoes onverteerbare voorwerpen aangetroffen zoals knikkers, spijkers, patroonhouders en in de meer beschaafde gebieden zelfs geld. Ze slikken een dergelijke oneetbare rommel eerder in uit instinct, dan dat ze het opzettelijk doen. Het normale menu van de emoe bestaat uit insecten en plantaardig voedsel zoals gras, bessen en fruit.
In de grasgebieden leven ook knaagdieren en vleermuizen. In de savannen van Queensland en van het Noordelijk Territorium leven langharige ratten, waarvan het aantal op en neer gaat. Soms nemen ze zo in aantal toe dat er sprake is van een rattenplaag. De oogst lijdt dan zware schade. In de savannen leven ook drie soorten haasratten. Ze hebben een korte, stompe neus, grote oren en zacht haar. De haasratten zijn kuddedieren. Ze vormen kolonies om zich tegen de roofdieren te kunnen verdedigen. Het nest van de haasratten kan een doorsnede van 1,20 meter en een hoogte van een meter bereiken. Het is gemaakt van takjes en halmen. Vaak wordt het voor de stevigheid opgetrokken tegen een rots of rond een struik.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer