WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Ernst Hoffmann

Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus (Koningsbergen 24 jan. 1776 - Berlijn 25 juni 1822), Duits schrijver, musicus en tekenaar, veranderde zijn voornaam Wilhelm uit bewondering voor Mozart in Amadeus. Hij studeerde rechten en ving in 1796 zijn ambtelijke loopbaan aan in Glogau. Enige door hem gemaakte karikaturen hadden zijn overplaatsing naar Plozk in Polen tot gevolg (1802). Hij trouwde daar met Michalina Rorer. In 1804 werd Warschau zijn standplaats tot de stad door de Fransen in 1806 werd bezet. Na grote ontberingen werd hij in 1808 dirigent in Bamberg, maar spoedig gaf hij deze betrekking op; hij werd medewerker aan de Allgemeine Musikalische Zeitung, waarin het werk verscheen waarop zijn eerste literaire roem berust: Ritter Gluck (1809). Ook gaf hij muzieklessen. Hij vatte een hartstochtelijke liefde op voor zijn leerlinge Julia Mark, die echter door het zeer jonge meisje nauwelijks beantwoord werd. Deze teleurstelling was voor zijn later dichtwerk van grote betekenis. Hij werd erdoor geïnspireerd tot de Phantasiestücke in Callots Manier (1813; versch. 1814-1815) en de roman Die Elixiere des Teufels (1813; versch. 1815-1816). Na korte werkzaamheid als dirigent in Leipzig en Dresden hervatte hij in 1814 zijn ambtelijke loopbaan in Berlijn, waar hij Fouqué, Tieck, Chamisso en de toneelspeler Devrient geregeld ontmoette. In 1816 werd hij benoemd tot rechter. Zijn karige vrije tijd besteedde hij aan de bijeenkomsten van de Serapionsbroeders en aan zijn literaire werk.
Hoffmanns verhalen en sprookjes, zoals die voor een groot deel in de bundels Phantasiestücke, Nachtstücke (1817) en Die Serapionsbrüder (1819-1821) verzameld zijn, onderscheiden zich door een harmonische versmelting van de werkelijkheid met een fantasiewereld, die zowel lieflijk als schrikwekkend kan zijn en voorliefde voor het dubbelgangersmotief en het groteske tonen. Van zijn werken zijn te noemen: de sprookjes Der goldne Topf, Nussknacker und Mausekönig, Klein Zaches, Meister Floh (zie sprookje), de vertellingen Das Majorat, Meister Martin der Küfner und seine Gesellen, Das Fräulein von Scuderi en zijn onvoltooid meesterwerk Lebensansichten des Katers Murr (2 dln., 1820-1822), met twee dooreengevlochten verhalen vol burgermanswijsheid van dierlijk standpunt uit gezien enerzijds en de biografie van de idealistische kapelmeester Kreisler anderzijds.
De invloed van Hoffmann was niet alleen groot op de Duitse schrijvers tot in de huidige tijd, maar ook op Fransen als Balzac en Baudelaire, op Russen als Dostojevski en Gogol en op de Amerikaan Poe. Ook componisten als Schumann (Kreisleriana), Brahms, Delibes (Coppélia), Offenbach (Les contes d'Hoffmann, zie Hoffmanns Erzählungen), Tsjaikovski (Notenkrakersuite), Reznicek, Busoni en Hindemith (Opera Cardillac) werden door Hoffmanns op muzikale onderwerpen gebaseerde vertellingen geïnspireerd. Van Hoffmanns eigen composities, o.a. opera's, kerk- en kamermuziek, is het belangrijkst de romantische opera Undine (1813-1814). Hij schreef tevens vele waardevolle muziekkritische opstellen. Als tekenaar blonk hij vooral uit in de karikatuur.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer