WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De Euraziatische sperwer

Orde : Falconiformes - familie : Accipiteridae - geslacht : Accipiter en soort : Accipiter nisus. De vele soorten sperwers in de wereld hebben ongeveer dezelfde gewoonten en hetzelfde uiterlijk.
Met zijn haaksnavel en krachtige klauwen is de sperwer een vaardige en efficiŽnte jager. Hij is ongelofelijk behendig en weet vrijwel elke vogel te pakken te krijgen, of hij deze nu tussen de heggen moet achtervolgen of op volle snelheid uit de lucht moet plukken. Deze roofvogel wordt door vogelspotters zeer gewaardeerd. Hij doet het goed bij valkeniers, vooral in het Midden-Oosten.
De sperwer jaagt het liefst in licht beboste gebieden, zoals in boomgaarden of langs bosranden. Hij heeft zich ook goed aangepast aan stedelijke gebieden en rooft regelmatig een kleine, ongelukkige vogel van een voedertafel in de tuin. Deze meesterlijke vlieger kan op enkele decimeters boven de grond vliegen en dan plotseling opvliegen om op een hoge tak te gaan zitten. Met zijn lange staart als roer wisselt hij om de haverklap van richting, zwevend en duikelend tussen de takken en langs de heggen. Hoewel hij met hoge snelheid kan vliegen, doet de sperwer dit slechts kort, om zijn relatief korte vleugels en kleine hart en longen niet teveel te belasten.
Sperwers leven in paren en blijven meestal hun hele leven bij elkaar. De geslachten zijn relatief gemakkelijk van mekaar te onderscheiden. Het vrouwtje is duidelijk groter dan het mannetje. Na de paring bouwen beide vogels een groot nest van twijgen. Na een vijftal weken komen de jongeren uit het ei. Het vrouwtje voedt haar kuikens de eerste drie tot vier weken van hun leven, vaak met voedsel dat door het mannetje wordt aangedragen. De jonge sperwers kunnen na ongeveer vier weken vliegen. Binnen vier weken na het verlaten van het nest zijn ze volledig onafhankelijk.
Sperwers voeden zich voornamelijk met kleine en middelgrote vogels tot de grootte van een duif. Jonge vogels vormen een eenvoudige maaltijd, en het broedseizoen van de sperwer valt samen met een overvloed aan pas uitgekomen vogeltjes. Ze voeden zich echter ook met kleine zoogdieren, zoals woelmuizen, wormen, insecten en aas (vlees van dode dieren).
Zoals veel roofvogels heeft de Euraziatische sperwerd van de landbouw en de jacht te lijden gehad. De soort kwam veel voor in Europa tot omstreeks 1955, toen de populatie aanzienlijk afnam. Deze neergang werd onder meer veroorzaakt door het algemeen gebruik van pesticiden en kunstmest. Kleine vogels die zich met behandelde zaden en granen voedden, werden een vergiftigde maaltijd voor duizenden sperwers.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer