WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De flamingo

De flamingo is de meest talrijke van de vijf flamingosoorten. Orde : Phoenicopteriformes - familie : Phoenicopteridae - geslacht : Phoenicopterus en soort : Phoenicopterus ruber.
Met zijn dunne spillebenen, roze verenkleed en lange nek, lijkt de flamingo een tere en fragiele vogel. Toch doet hij het goed in de moeilijkste omstandigheden op aarde. Flamingo's leven in grote groepen in de ondieptes van zoute of brakke lagunes en meren, en kunnen tegen zeer hoge temperaturen. Het water van hun broedmeren is zeer zout of alkalisch en is niet drinkbaar, daarom moeten de volwassen dieren vaak grote afstanden afleggen vanaf hun nest op zoek naar voedsel en water.
Als sociale vogels leven flamingo's in grote kolonies van soms meer dan honderdduizend. Over het algemeen zijn ze niet territoriaal, hoewel ze hun nest wel verdedigen wanneer ze broeden. Hun lange vleugels en lichte lijven vergemakkelijken het vliegen en ze vliegen met hun lange nek en poten uitgestrekt. Flamingo's vliegen in grote zwermen omhoog, gewoonlijk vormen ze lange, gebogen lijnen in de lucht. Buiten de tropen trekken flamingo's in de winter naar warmere gebieden.
Duizenden flamingo's verzamelen zich bij de broedmeren om paringsrituelen te houden, ze openen de vleugels en zwaaien met hun kop in perfecte sychronisatie. Ze vormen paren voor langere tijd en gebruiken modder en stenen om vulkaanvormige nestplaatsen te maken in het meer. Vrouwtjes leggen één ei met een bloedrode eidooier, dat wordt uitgebroed door beide ouders. Het jong is vaalgrijs, heeft een rechte snavel en wordt gevoed door beide ouders. Flamingo's braken geen voedsel op om hun jongen te voeren, maar produceren een eiwitrijke afscheiding die 'kropmelk' wordt genoemd. Het kuiken verlaat het nest vier tot zeven dagen na de geboorte en voegt zich bij een grote kolonie andere kuikens. Op sommige broedplaatsen brengen flamingo's maar één keer in de negen jaar een kuiken met succes groot.
De flamingo kan door zijn lange poten en zijn grootte in dieper water waden om te eten. Soms zwemt hij, duikend als een eend om voedsel te pakken. Een flamingo eet gewoonlijk met zijn kop ondersteboven en wel twintig seconden helemaal ondergedompeld. Verschillende flamingosoorten hebben verschillende snavelvormen, afhankelijk van het voedsel dat ze eten. Flamingo's met een naar beneden wijzende snavel eten zoutpanvliegen, garnalen en schaaldieren.
Grote stukken van de drassige woongebieden van de flamingo zijn drooggelegd voor landbouw of als bouwgrond, of ze zijn vervuild.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer