WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Galago
Groep : op het land levende zoogdieren

Een schreeuw klinkt door de nacht. Het klinkt als een kind in nood, maar de duisternis jaagt de galago geen angst aan. Hij heeft zich aan het nachtelijke leven aangepast. Het kleine, harige zoogdier heeft enorme ogen, die hem een uitstekend nachtzicht geven. Zijn grote oren vangen elk geluid op, waardoor hij in het donker zowel prooi als roofdier probleemloos kan lokaliseren.
Galago's voeden zich met insecten, kleine hagedissen en de gomhars van bepaalde bomen. Net na zonsondergang zijn ze het meest actief. Terwijl ze razendsnel van boomtak naar boomtak slingeren, stelt hun scherpe gezichtsvermogen hen in staat zelfs de kleinste prooi in het donker te zien. Ze houden zich met de achterpoten stevig vast aan een tak en plukken met hun lange vingers insecten uit de lucht. Dankzij hun krachtige achterpoten zijn het uitstekende springers. Ze maken sprongen tot wel zes meter en kunnen in vijf seconden wel tien meter afleggen. Ze drinken regenwater, opgevangen in scheuren en spleten.
Voordat de galago 's avonds op pad gaat om te jagen en naar voedsel te zoeken, geeft hij zichzelf een uitgebreide poetsbeurt. Hij gebruikt hiervoor een speciale tweede teen. Overdag slaapt het dier in een goed verborgen nest in de bomen, vaak in groepjes van wel zes niet-verwante soortgenoten. Dit zorgt voor extra bescherming tegen de roofdieren. Enkel 's nachts, als ze alleen op zoek gaan naar voedsel, verlaten ze soms de bomen. Mannetjes markeren hun territorium met geursporen en verdedigen het gebied fel. Ze gebruiken hun voorpoten als kleine bokshandschoenen om indringers te verjagen. Deze zeer luidruchtige diertjes beschikken over 25 verschillende kreten.
Een mannetje markeert zijn territorium met zijn geur en deelt het soms met wel vijf vrouwtjes. Tijdens haar eerste zwangerschap krijgt een vrouwtje één jong. Bij daaropvolgende worpen brengt ze tweelingen voort. Als de moeder op zoek gaat naar voedsel laat ze haar kroost in een nest van bladeren achter. Bij gevaar neemt de haar kleintjes in haar bek mee. Ongeveer veertien dagen na de geboorte wagen de jongen zich buiten het nest, maar ze worden nog gedurende 3,5 maanden gezoogd.
Doordag galago's overdag zo diep slapen, vallen ze nogal eens ten prooi aan één van de vele branden die de savannes in het droge seizoen teisteren.
Ook ontbossing veroorzaakte een afname van het aantal dieren. Roofdieren als slangen, wilde katten en uilen voeden zich, als de kans zich voordoet, met deze diertjes.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer