WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De geelsnaveltok

Orde : Coraciiformes - familie : Bucerotidae - geslacht : Tockus en soort : Tockus leucomelas. Er zijn ongeveer 54 soorten neushoornvogels in deze familie, verspreid over Afrika ten zuiden van de Sahara en AziŽ.
Klokkend, brommend en krijsend verdedigen geelsnaveltokken hun territoria in de droge acaciabossen van Afrika en zenden weerkaatsende alarmsignalen uit. De op de savannes van zuidelijk Afrika veelvoorkomende neushoornvogels zijn gemakkelijk te herkennen aan hun buitengewoon grote snavel. Daarnaast hebben ze unieke en zeer gespecialiseerde broedgewoonten.
Met een langzame, golvende vlucht, afgewisseld met lange glijvluchten, beweegt de geelsnavel tok zich voort boven zijn bosrijke verspreidingsgebied. Hij slaakt af en toe een luide rauwe of keffende ke-ke-ke-kreet. Hij is normaal gesproken een standvogel en verlaat alleen zijn territorium als hij elders een gebied ontdekt waar veel voedsel te vinden is. 's Morgens verzorgt de tok graag zijn verenkleed in de zon. Overdag brengt hij veel tijd door op de grond en rent in het rond met zijn staart in de lucht; nu en dag springt hij naar een bosje om de grond af te speuren. s' Middags neemt hij vaak een zandbad om af te koelen en zichzelf schoon te maken. De tok kan wel tien kilometer afleggen per dag om voedsel te zoeken en keert tegen zonsondergang terug.
Een paartje geelsnaveltokken vertoont zich aan elkaar in hun territorium. Het mannetje maakt het vrouwtje het hof door haar voedsel aan te bieden dat hij in zijn snavel draagt. Nadat ze vlakbij het nest - een holle boom of een oud gat van een specht - gepaard hebben, bekleden de vogels hun nest met droge bladeren. Daarna sluit het vrouwtje alle toegangsgaten af en vult geleidelijk de hoofdingang op met aarde en speeksel, mest of klei. Tot slot wurmt het vrouwtje zich naar binnen met haar gezicht naar de opening en sluit deze verder af tot er alleen nog een smalle spleet over is waar ze haar snavel door kan steken. Ze moet dan volledig op het mannetje vertrouwen voor voedsel terwijl ze zich op het moederschap voorbereidt.
Vijf dagen na de voltooiing van het nest legt ze haar eieren en ze broedt deze in maximaal vier weken uit. Als de kuikens ongeveer vier weken oud zijn, breekt de moeder het behulp van haar snavel uit het nest. De jongen maken het nest weer dicht en blijven daar tot ze volwassen zijn en kunnen vliegen.
Deze vogel zoekt zijn voedsel op de grond, waaronder knaagdieren, slangen, hagedissen, kikkers, termieten, mieren, duizendpoten en insectenlarven. Soms werken tokken samen om een grote slang te doden. De tok rooft eieren en kuikens en vult zijn dagelijks dieet aan met wat vruchten en zaden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer