WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Gestreepte hyena
Groep : op het land levende zoogdieren

De gestreepte hyena, die zich zelden aan mensen laat zien, is een schimmig nachtdier. Hij leeft alleen en voedt zich met aas (dood vlees) in onherbergzaam terrein als woestijnen en rotsachtige gebieden. In het donker legt hij afstanden tot dertig kilometer af en spoort karkassen op met zijn scherpe neus. In het hol blijven kleine familiegroepen soms enkele jaren bijeen en zorgen gezamelijk voor de welpen.
De doorgaans solitair levende hyena heeft verscheidene holen in zijn territorium en gebruikt elk daarvan slechts een paar dagen na elkaar. Een hyena moet een enorm territorium van minimaal vijftig vierkante meter verdedigen om verzekerd te zijn van voldoende voedsel. Hij markeert zijn territoriumgrenzen met uitwerpselen en door rotsblokken en planten te besmeuren met de afscheiding die hij in zijn anaalklieren produceert. Naast elkaar levende hyena's communiceren door te janken en te grommen, en met schelle uithalen. Twee hyena's die elkaar treffen, zetten hun warrige manen op en doen met halfopen bek uitvallen naar elkaars hals. Deze rituele gevechten lopen zelden verkeerd af; de verliezer maakt grimassen en rolt met zijn ogen om aan te geven dat hij zich onderwerpt.
De vroeger zo talrijke gestreepte hyena's zijn door meedogenloze vervolging door mensen in grote delen van hun verspreidingsgebied sterk terug gelopen. In Noord-Afrika zijn ze een bedreigde soort die alleen nog voorkomt in enkele berggebieden in Marokko, Algerije en TunesiŽ. Ze worden vergiftigd door schaapherders en veeboeren, die vaak ten onrechte denken dat hun dieren worden bedreigd. Voor fruitkwekers kunnen gestreepte hyena's wel een plaag zijn, door de ravage die ze tijdens hun nachtelijke strooptochten aanrichten. Op sommige plaatsen leven ze van het afval op vuilnisstortplaatsen.
Wanneer deze carnivoor een karkas van bijvoorbeeld een antilope, kameel, schaap of geit vindt, doet hij zich aan alle delen te goed, van vlees en botten tot hoeven, tanden, hoorns en huid. Zijn unieke, zure spijsverteringsstelsel verteert beenderen en zelfs tanden binnen een paar uur. Haar is zo'n beetje het enige dierlijke product dat hij niet kan verteren. Soms doodt hij ook knaagdieren en vogels en vult hij zijn menu aan met insecten en vruchten. Op zoek naar voedsel kan hij wel acht uur in hetzelfde tempo doordraven. Vanaf de schemering tot middernacht is hij op zoek naar voedsel, dan rust hij een paar uur en gaat dan nogmaals op voedseltocht uit.
Gestreepte hyena's jagen en foerageren in hun eentje; een volwassen paar komt alleen bij elkaar in de paartijd. Het mannetje en het vrouwtje delen een hol soms met twee tot drie welpen van voorgaande jaren, die in het hol blijven om hun ouders te helpen met het grootbrengen van hun laatste nest.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer