WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Gewone spitsmuis
Groep : op het land levende zoogdieren

De gewone spitsmuis brengt elk wakker uurtje door met het fanatiek zoeken naar voedsel. Hij stouwt een leven aan ervaring in iets meer dan een jaar. Dit ijverige roofdiertje heeft een klein lijf dat snel energie verliest, zodat het constant moet worden gevoed met kruipende insecten. Pas als de spitsmuis sterkt, wordt de vicieuze cirkel van eten om te leven en leven om te eten doorbroken.
Het voedsel van de gewone spitsmuis bestaat voornamelijk uit kleine ongewervelde dieren, zoals kevers en spinnen, maar ook uit slakken en aardwormen. De spitsmuis knabbelt als het moet zelfs de mijten van zijn eigen vacht. En wat de muis niet meteen op kan, begraaft hij en bewaart hij voor later. In 24 uur moet een spitsmuis negentig procent van zijn eigen lichaamsgewicht eten, een zogende moeder zelfs 150 procent. Een huismuis eet bijvoorbeeld maar een kwart van zijn gewicht. De grote hoeveelheid voedsel is nodig, omdat de spitsmuis een groot oppervalk heeft ten opzichte van zijn volume, waardoor de muis dus snel lichaamswarmte verliest. Oude spitsmuizen sterven vooral als de tanden versleten zijn of ze hun territorium niet meer kunnen verdedigen.
Alleen tijdens het paren komen spitsmuizen bij elkaar en zelfs deze korte ontmoeting in de lente of de zomer gaat er niet erg vriendelijk aan toe. Het vrouwtje slaat de avances van het mannetje meerdere keren af voordat ze zich gewonnen geeft, en na het paren verjaagt ze hem voorgoed. Het drachtige vrouwtje holt een rond nest van zachte grassoorten uit om te werpen. De naakte, blinde jongen groeien snel van de moedermelk en al na drie weken eten ze hun eerste vaste voedsel. Minden dan één week later gaan ze zelf op jacht. Het vrouwtje zal daarna nog drie worpen doen, maar het aantal jongen daalt naarmate het seizoen vordert. De jongen worden in de winter geslachtsrijp, maar slechts twintig tot dertig procent jongt uiteindelijk zelf.
De gewone spitsmuis is in zijn onophoudelijke speurtocht naar voedsel dag en nacht actief, met als spitsuur het midden van de ochtend en laat in de avond. Na twee tot drie uur jagen rust de spitsmuis even uit en doet soms zelfs een dutje van enkele minuten. Dan snel weer aan de slag. De spitsmuis volgt vaste routes door het dichte kreupelhout en volgt de sporen gemaakt door woelmuizen of klautert gewoon over de grond zonder enig richtingsgevoel. Het voedsel moet verdedigd worden en spitsmuizen zijn heel territoriaal. Een volwassen muis struint een gebied van vierhonderd tot zeshonderd vierkante meter af, dat hij met hand en tand verdedigt. De gewone spitsmuis gaat van tijd tot tijd op z'n zij liggen, krult zich vervolgens op en begint aan een heel bijzondere karwei : hij likt aan zijn anus en scheidt daardoor een melkwitte vloeistof af die hij opeet. Op die manier krijgt de muis enkele belangrijke voedingsstoffen binnen die niet in zijn normale voeding van ongewervelde dieren zitten. De dwergspitsmuis vertoont hetzelfde gedrag. Ook Europese konijnen doen iets dergelijks en eten om dezelfde redenen hun eigen uitwerpselen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer