WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De gewone wombat

Orde : Diprotodontia - familie : Vombatidae - geslacht : Vombatus en soort : Vombatus ursinus. Wombats behoren tot de Vombatidae-familie en komen oorspronkelijk uit Australië en Tasmanië.
De wombat lijkt op een kleine beer, vandaar ook zijn naam, ursinus, wat beer betekent. De gewone wombat gebruikt zijn enorme voorpoten en lange klauwen om holen te graven in de grond. Dit gedrongen buideldier overleeft op energiearm voedsel van grassen en andere vegetatie en brengt veel van zijn tijd ondergronds door. Hij komt alleen 's nachts naar buiten om te grazen.
Dit solitaire buideldier leeft zowel in beboste gebieden van heuvelachtig, rotsachtig kustgebied, tot op de hei. De wombat graaft zijn hol uit op een plek bij een sloot of kreek. Hij graaft met zijn enorme voorpoten, schopt de losse aarde achter zich met zijn achterpoten, en werkt de hoop aarde weg met zijn grote achterwerk. Binnenin kan het hol maar twee meter diep zijn, of wel dertig meter diep, afhankelijk van het feit of het gebruikt wordt als vluchtroute of als woon- en verblijfplaats. Ieder hol wordt maar door één wombat bewoond, maar het leefgebied van individuele dieren kan elkaar overlappen en ze kunnen elkaars holen bezoeken.
In tegenstelling tot de meeste grote gravende zoogdieren, voedt de gewone wombat zich vooral met plantaardig voedsel. Hij graast tijdens de nacht en eet voornamelijk grassen, de wortels van struiken, de bast en bladeren van bomen en paddestoelen. Grijpend en trekkend met zijn voorpoten, kan de wombat vegetatie naar zijn bek brengen. Daarna bijt hij een mondvol vezelrijk voedsel af met zijn scherpe snijtanden en kauwt met een malende beweging van zijn kaken. Ter compensatie voor de constante slijtage door zijn stevige voedsel, blijven de tanden van de wombat tot aan zijn dood doorgroeien.
Normaal zijn wombats geen sociale dieren, maar het mannetje en vrouwtje zoeken elkaar op wanneer de vrouwtje tochtig zijn. Na een draagtijd van ongeveer 21 dagen, werpt het vrouwtje een klein, onontwikkeld jong, dat in haar naar achter staande buidel kruipt en zichzelf vastzuigt aan één van haar twee tepels. Het jong blijft zes tot zeven maanden in de buidel, en wordt gezoogd. Daarna gaat hij op onderzoek uit, maar blijft in zijn moeders buurt en zal nog verscheidene maanden terugkeren naar haar buidel. Het jong wordt gezoogd tot het ongeveer één jaar oud is en met ongeveer 18 maanden is het volledig onafhankelijk.
Het leefgebied van de wombat is door de jaren heen gekrompen en hij komt niet langer voor op de eilanden van de Bass Straat, behalve op het Flinders-eiland. Hij komt echter nog steeds veelvuldig voor in grote delen van het vasteland. In delen van Australië, zoals Victoria, is hij niet wettelijk beschermd en wordt er op hem gejaagd door boeren die hem als een plaag zien.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer