WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De gierzwaluw

Orde : Apodiformes - familie : Apodidae - geslacht : Apus en soort : Apus apus. De familie der Apodidae telt meer dan negentig soorten gierzwaluwen.
De gierzwaluw is in de lucht helemaal in zijn element. Hier vindt hij alles wat hij nodig heeft. Eten, drinken, paren, het verzamelen van nestmateriaal en zelfs slapen levert geen enkel probleem op. Hij heeft verschillende aanpassingen waarmee hij maanden of zelfs jaren in de lucht kan blijven. Vaak drijft hij letterlijk op warme luchtstromen op duizenden meters hoogte.
Vanuit Afrika arriveert de gierzwaluw aan het begin van de zomer in Europa en AziŽ. Hij zoekt oude nestkolonies op, meestal met dezelfde partner. Tot de natuurlijke plekjes behoren grotten, kliffen en holle bomen. In grote delen van Europa wordt echter de voorkeur gegeven aan door mensen gemaakte schuilplaatsen als dakranden. De vogels verzamelen veren en gras om er een komvormig nest van te maken, dat ze met speeksel aan elkaar plakken. Na een zeer luidruchtige balts met veel achtervolgingen en gekrijs paren ze in de lucht of in het nest. Beide ouders broeden de eieren uit en vangen voedsel voor de kuikens. Het moment dat de kuikens het nest verlaten varieert sterk, en is afhankelijk van het weer en het aanbod aan voedsel.
De gierzwaluw volgt zijn voedsel. Op plaatsen waar de zon schijnt, vindt hij veel vliegende insecten. De meeste gierzwaluwen broeden tijdens de zomer in Europa en AziŽ, en keren tijdens de winter terug naar Afrika. Sommige trekken helemaal naar het zuidelijkste puntje van het continent, een vlucht van zo'n tienduizend kilometer. De vogel kan een hoogte bereiken van drieduizend meter en is uitstekend aangepast aan zijn manier van leven. Met zijn lange vleugels kan hij moeiteloos in de lucht blijven. Hoewel de gierzwaluw weinig slaapt, rust hij vliegend. Met zijn korte poten en lange vleugels is opstijgen moeilijk. De vogel komt alleen per ongeluk op de grond.
Hij vangt al zijn voedsel vliegend. Hij eet honderden soorten vliegende insecten en spinnen die aan draden door de lucht zweven. De vogel jaagt op plaatsen waar veel insecten voorkomen, vlak boven het water, in de buurt van vuilnisbelten en grazende dieren, maar ook hoog in de lucht. De gierzwaluw drinkt regelmatig door vlak over het water te scheren en een bek vol water te scheppen.
Het onvoorspelbare klimaat in Noord-Europa resulteert vaak in het verdwijnen van insecten waarvan nestelende gierzwaluwen afhankelijk zijn. Om dit te compenseren kunnen zowel volwassen vogels als kuikens hun stofwisseling regelen en een lagere lichaamstemperatuur verdragen. Kuikens hebben veel vet en kunnen een week zonder voedsel. Bij koud weer rusten drie of vier gierzwaluwen boven op elkaar om warm te blijven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer