WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Giraffe
Groep : op het land levende zoogdieren

Hij is de langste van alle dieren en het opvallende kleurenpatroon en de ongebruikelijke lichaamsverhoudingen zorgen ervoor dat hij al van verre herkenbaar is. Hij bewoont de savannes van de Afrikaanse Sahara. Dit soms elegante, soms lompe dier kan een snelheid bereiken van 56 kilometer per uur, maar ontkomt vaak niet aan zijn grootste vijand, de leeuw.
De giraffe is door zijn bouw in staat malse, voedzame blaadjes te eten die ver buiten het bereik hangen van andere planteneters. Door zijn nek te rekken en zijn tong uit te steken, kan een lange giraffe blaadjes bereiken die zes meter boven de grond groeien. Het dier eet van vijftig soorten bomen en planten, zoals de acacia, en soms kauwt hij zelfs op botten. Giraffen zijn herkauwers, net als koeien. Ze kauwen en slikken hun eten meer dan n keer voordat ze het verteren. Volwassen mannetjes kunnen per dag wel 34 kg bladeren verslinden. Boeren hebben geen probleem met giraffen, hun vee en de giraffen hoeven niet om hetzelfde voedsel te vechten.
Oudere, grotere mannetjes (hengsten) leiden de kuddes. Ze besteden veel tijd aan het zoeken naar tochtige wijfjes. Jonge hengsten 'nekken' elkaar vaak om te zien wie de sterkste is. Hengsten kunnen bepalen of een vrouwtje (koe) tochtig is door haar urine te proeven. De hengst duwt tegen haar staart, stimuleert haar om te plassen en neemt een beetje in zijn mond. Zo gaat hij van koe tot koe totdat hij een vrouwtje vindt dat tochtig is. Hij volgt haar en keurt regelmatig de urine. Tussen het keuren door strengelt hij zijn nek om die van haar. Hoewel ze zijn pogingen om te paren eerst afhoudt, accepteert ze hem uiteindelijk. Het paren duurt maar kort; direct daarna graast het paar weer verder.
Na een draagtijd van vijftien maanden werpt het vrouwtje op oude geboortegrond. Om nog onbekende reden legt ze elke keer dat ze moeten kalven, grote afstanden af om terug te gaan naar dezelfde plek. Voor het kalfje is de geboorte een riskant gebeuren. De kop en voorpoten komen eerst naar buiten, en dan valt hij twee meter naar beneden, waar hij verdoofd blijft liggen. Hij trekt snel bij en kan na twintig minuten staan en heeft al een lengte van twee meter.
Elke keer dat de giraffe buigt om te drinken, of in slaap valt, loop hij het risico aangevallen te worden. Wanneer hij drinkt moet het dier zijn lange voorbenen wijd spreiden om het water te bereiken. Dat is ook de reden waarom een giraffe zelden buigt om te grazen. Wanneer hij ligt is een giraffe nog kwetsbaarder. Om weer op te staan, moet hij zijn nek heen en weer zwaaien als en slinger en zichzelf omhoog hijsen. En giraffe staat op wacht terwijl de andere slapen of drinken. Giraffen slapen maar vijf minuten achter elkaar diep, in totaal ongeveer een half uur per dag. Ze vullen hun dutjes aan door staand, met n oog open en beide oren omhoog, te soezen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer