WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De goudarend

Goudarenden behoren tot de familie Accipitridae, een groep roofvogels waartoe ook arenden, haviken en wouwen behoren. Orde : Falconiformes - geslacht : Aquila - soort : Aquila chrysaetos.
De goudarend, een felle jager, is één van de meest majestueuze roofvogels ter wereld. Hij dankt zijn naam aan zijn kenmerkende goudkleurige nekveren en hij komt overal op het noordelijk halfrond voor. Hij houdt van open vlaktes, vooral heuvelachtig of bergachtig gebied, waar hij hoog boven het terrein kan zweven, op zoek naar prooi. Goudarenden vangen soms zelfs grote vliegende vogels zoals ganzen of kraanvogels, en een arend kan wel 3,75 kg dragen terwijl hij vliegt.
Een goudardendpaar vestigt een territorium en blijft daar van jaar tot jaar, hoewel arenden in de noordelijkste streken in het koudst van de winter naar het zuiden vliegen. Jachtterritoria beslaan minstens negentig vierkante kilometer en kunnen oplopen tot 260 vierkante kilometer. Goudarenden maken indrukwekkende vluchten om anderen te waarschuwen de territoriumgrenzen niet te overschrijden. Ze houden ook spectaculaire baltsvertoningen in de lucht, waarbij ze allerlei duikvluchten uitvoeren.
De goudarend eet zeer gevarieerd. Zijn prooi bestaat uit konijnen, egels, marmotten, vossen, stinkdieren, korhoenders, grondeekhoorns en in zijn zuidelijkste verspreidingsgebied, zelfs schildpadden. Hij kan een prooi op 3,2 kilometer afstand in het vizier krijgen. Reptielen en vogels maken zo'n twintig procent van zijn dieet uit, en af en toe eet hij ook kadavers.
Arenden jagen vaak in paren, waarvan de één het prooidier opjaagt tot het uitgeput is en de ander zich erop stort om het te doden. In Azië werden groepen arenden eeuwenlang getraind en gebruikt om herten en zelfs wolven op te jagen.
Goudarenden bouwen nesten op steile rotsen of bergwanden die uitkijken over grasland. De nesten zijn gemiddeld 1,5 tot 1,8 meter breed en negentig cm diep, en worden gebouwd van takken, planten en wortels, en gevoerd met mos. Arenden bouwen vele nesten, die door meerdere generaties kunnen worden gebruikt. Ze hebben meestal een partner voor het leven. Elk voorjaar legt het vrouwtje één tot drie eieren, die binnen 45 dagen uitkomen. De jongen blijven ongeveer vier maanden afhankelijk.
Vroeger werd er veel op goudarenden gejaagd, vooral door boeren die dachten dat arenden veel vee doodden. Goudarenden zijn echter nuttig voor de mens : ze houden dierenpopulaties in evenwicht en eten plaagdieren die ziektes verspreiden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer