WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De gouden jakhals

Orde : Carnivora - familie : Canidae - geslacht : Canis en soort Jakhals. Gouden jakhalzen behoren tot de Canidae-familie, waaronder ook wolven en honden behoren.
Ondanks zijn reputatie als een aasetende, laffe hondachtige die pasgeboren zoogdieren rooft om zich mee te voeden, is de jakhals feitelijk een moedige jager en zal hij alles doen wat in zijn vermogen ligt om zijn partner en puppies te beschermen. Als ze eenmaal een paar hebben gevormd, zullen ze vele jaren samenleven en een gezin grootbrengen in het droge, open landschap van hun leefgebied.
Gouden jakhalzen bewonen de korte grasvlaktes van Afrika en AziŽ. Ze zijn meestal tijdens de nacht actief en tussen de jachtpartijen door rusten de honden uit in een hol dat verlaten is door een ander dier of dat ze zelf hebben gegraven. Als een jakhals eenmaal een partner heeft gevonden, houden ze een levenslange band. Deze paren bewonen een territorium van een halve tot twee en een halve vierkante kilometer. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn monogaam en verdedigen hun grondgebied meedogenloos. De paren doen alles gelijktijdig : ze jagen, spelen, rusten en markeren samen. Hun urine bevat geurhormonen die, wanneer er gesproeid wordt, als signaal dienen voor andere jakhalzen.
Gouden jakhalsparen paren ieder jaar tegen dezelfde tijd, gewoonlijk tegen het einde van het droge seizoen. Het vrouwtje schenkt het leven aan ongeveer vier puppies als het regenseizoen zijn piek heeft bereikt in het gebied waar ze wonen, en er meer dan genoeg voedselvoorraden zijn op de vlaktes voor de hele familie. De eerste drie maanden blijven de jonge jakhalzen verstopt in hun hol, terwijl de moeder bijna al haar tijd met haar puppies doorbrengt. Na tien dagen kunnen ze hun oogjes opendoen en overleven ze op moedermelk totdat ze twee maanden oud zijn. In deze periode jaagt het mannetje en brengt eten naar zijn gezin.
Jakhalzen zijn opportunistische jagers. Ze brengen veel van hun tijd door met het zoeken naar kleine prooi zoals vogels, insecten, reptielen, amfibieŽn en knaagdieren. Families werken samen wanneer ze eten zoeken, en jagen in paren of als troep om grotere dieren te kunnen aanvallen. Gouden jakhalzen zijn bekwame jagers maar pakken ook kadavers of grijpen pasgeboren gazellenjongen mee naar hun hol. Ook wachten ze tot leeuwen weggaan bij een prooi voordat ze dichterbij komen om de resten van het karkas op te peuzelen. Als andere aaseters zoals hyena's verschijnen, begraven de jakhalzen het vlees onder het zand, totdat de kust veilig genoeg is om terug te keren naar hun maaltijd.
Als puppies volwassen worden met zo'n elf maanden, trekken sommige weg voor een onafhankelijk leven op de vlaktes, terwijl andere bij de familie blijven en helpen de volgende generatie op te voeden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer