WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Gouden leeuwaapje
Groep : op het land levende zoogdieren

Het kleine gouden leeuwaapje is even groot als een eekhoorn, glanst als een zeldzaam sieraad in het gefilterde boslicht en beweegt zich als een acrobaat tussen de takken van het Atlantische regenwoud in BraziliŽ. Een voorbeeldig ouderschap en een intensief beschermingsprogramma moeten deze kleine, actieve primaat voor uitsterven zien te behoeden.
Het gouden leeuwaapje leeft in het Atlantische kust-regenwoud met lange, hoge bomen. Het diertje heeft een voorkeur voor het middenniveau, ongeveer drie tot tien meter boven de grond, waar het zich goed thuisvoelt tussen de parasitaire boomplanten die allemaal een sprankje licht proberen op te vangen. Dit netwerk van groen biedt bescherming, maar ook voedsel en water. Het leeuwaapje slaapt tijdens de nacht in een holle boom en leeft in groepen van twee tot elf dieren, met een gemiddelde van drie tot zeven verwante exemplaren. Een groep bestaat meestal uit een dominant paartje en nageslacht van verschillende leeftijden, hoewel soms ook niet-verwante dieren worden aanvaard. De groep is zeer territoriaal en verdedigt een gebied van zo'n veertig hectare met belangrijke voedselbronnen als fruitbomen. Naast geurmarkeringen helpen rituele kreten de territoriale rechten te waarborgen en gevechten te voorkomen.
Binnen een groep plant meestal alleen het dominante paartje zich voort. De paartijd is zo getimed, dat de jongen geboren worden in de warme, natte maanden tussen september en maart. Het vrouwtje brengt vrijwel altijd een tweeling ter wereld. De jongen wegen elk zo'n zestig gram. Na enkele dagen schiet de vader te hulp. Hij neemt de rol van verzorger op zich en levert de kleintjes geregeld bij het vrouwtje af om te drinken. Ook de andere groepsleden helpen bij de verzorging. Na drie maanden worden de jongen niet meer gezoogd.
Gouden leeuwaapjes kwamen ooit in de hele Braziliaanse staat Rio de Janeiro voor. In de twintigste eeuw ging echter 93 procent van hun leefgebied aan landbouw en veeteelt verloren. Ze werden ook gevangen als huisdier of verdwenen als proefdier naar laboratoria. Na het opzetten van een speciaal programma zijn er nu iets meer dan vijfhonderd exemplaren in 150 dierentuinen over de ganse wereld. De in het wild levende populatie is naar schatting op 560 exemplaren gebracht.
Vruchten, zoals wilde vijgen, staan boven aan de menukaart, gevolgd door alle kleine diertjes die ze te pakken kunnen krijgen. Leeuwaapjes eten veel insecten, spinnen, slakken, vogeleieren en jonge vogels en daarnaast kleine zoogdieren zoals muizen. Als een bepaalde fruitboom rijp is, gaan de leden van een groep er samen van eten. Verder verspreiden ze zich om op gehoorafstand te foerageren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer