WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De goudfazant

Orde : Falliformes - familie : Phasianidae - geslacht : Chrysolophus en soort : Chrysolophus pictus. Goudfazanten behoren tot de kraagfazanten van het geslacht Chrysolophus. Het enige andere lid is de Lady Amherstfazant, die ook inheems is in China.
Met zijn bonte kleuren, waaiervormige kraag en lange staart is de mannetjesgoudfazant één van de markantste vogels ter wereld. Hij gebruikt zijn verenkleed om in de baltstijd indruk te maken op het vrouwtje. Slechts weinig mensen krijgen echter de kans om getuige te zijn van de paringsrituelen van de goudfazant. Hij leeft namelijk in afgelegen berggebieden met dicht struikgewas.
Goudfazanten leven in het dichte struikgewas van Midden-China, waar ze bamboebosjes opzoeken die beschutting bieden. Deze vogels kunnen goed vliegen, maar verlaten zelden de grond om niet gezien te worden door roofvogels. In plaats daarvan schieten ze snel door het kreupelhout en over omgevallen bomen. Als ze gevaar bespeuren, rennen de kleurrijke mannetjes altijd naar de dichtstbijzijnde schuilplaats. De saaier gekleurde vrouwtjes blijven roerloos liggen, omdat hun gespikkelde bruine veren hen vrijwel onzichtbaar maken tegenover de achtergrond. Goudfazanten leven in paren of kleine groepen. Ze eten en nestelen op de grond. 's Nachts slapen ze in de bomen, ver van het gevaar.
In juli en augustus gebruiken mannetjes hun kleurenpracht om een partner in te palmen. Een mannetje voert een ingewikkeld paringsritueel uit. Hij trippelt in grote cirkels om het vrouwtje heen en snijdt haar de pas af als ze probeert te ontsnappen. Als het vrouwtje stil blijft staan, laat het mannetje zijn halskraag uitwaaieren en spreidt hij zijn staartveren met de scharlakenrode punten. Hij gaat net zo lang door met om haar heen te cirkelen tot ze het opgeeft. Tijdens het paren pikt het mannetje het vrouwtje hard op haar kop, waarbij hij vaak veren verwijdert. Na afloop wringt het vrouwtje zich los en het mannetje verlaat haar meteen. Het grootbrengen van de jongen laat hij helemaal aan haar over. Na een eenvoudig nest te hebben gebouwd in dicht struikgewas, legt het vrouwtje tot vijftien roomwitte eieren. De volgende 22 dagen brengt ze bijna volledig door met broeden.
Een groot deel van de dag brengt de goudfazant op de grond door om naar voedsel te zoeken. Zowel de mannetjes als de vrouwtje zijn uitgerust met sterke klauwen die erg geschikt zijn om mee te krabben en te schrapen. Ze doorwoelen de losse bovenlaag van de bosgrond op zoek naar zowel insecten, wormen en larven als naar sappige wortels en zaden. Met hun sterke snavels pikken ze naar ieder hapje. Ook gebruiken ze hun snavel om de bladeren, knoppen en bloemen van kleine struiken af te happen, met name van de dwergbamboe.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer