WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Grijze eekhoorn
Groep : op het land levende zoogdieren

De grijze eekhoorn zit op zijn achterpoten en kraakt eikeltjes met zijn scherpe voortanden. Deze bekwame klimmer brengt het merendeel van zijn leven in de bomen door, die hem van voedsel voorzien en een thuis bieden. Hoewel hij in het bosland thuishoort, bevolkt dit diertje stadsparken en tuinen, waar zijn donzige staart en musante capriolen hem populair maken bij de mens.
Een vrouwtjeseekhoorn scheidt, als ze klaar is om te paren, een stof af die doordrongen is van hormonen. Ze laat die in haar hele territorium achter. Zo kan ze wel dertig mannetjes aantrekken, die haar achterna zitten door de bomen en over de grond, waarbij het sterkste en fitste mannetje het recht heeft om met haar te paren. Met zeven weken kunnen de jongen het nest verlaten, maar ze zijn nog steeds kwetsbaar voor roofdieren. Vaak is te zien dat jonge eekhoorns langere perioden per dag spelen. Deze activiteiten helpen de dieren om overlevingstechnieken te ontwikkelen voor wanneer ze hun moeder moeten verlaten als ze zes maanden oud zijn.
De snijtanden van de eekhoorn, twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak, vormen een perfecte klem voor het kraken van noten. Dit knaagdier is dol op eikels en kan zijn kaken voor- en achteruit bewegen en van links naar rechts, om zo kracht te zetten op de notendop. In tijden van overvloed, aan het einde van de zomer en in de herfst, begraaft hij overtollig voedsel. Deze zijn van levensbelang in de karige wintermaanden. Hij eet ook veel herfstfruit en slaat zo het nodige vet op. Hij kauwt boomschors om het sap dat eronder zit te drinken en staat bekend dat hij vogelnesten rooft.
In tegenstelling tot veel andere knaagdieren houdt de grijze eekhoorn geen winterslaap en moet hij eten zoeken als het koud is, hoewel hij in zijn nest blijft als het werkelijk te koud is. Hij bouwt zijn nest van takjes en ander organisch materiaal en houdt zichzelf warm als het hard vriest. De eekhoorn verdedigt zijn boom en zijn wintervoorraad agressief, maar in een specifiek gebied vertrouwen ze op signalen om hun dominantie te demonstreren en zo gevechten te vermijden. De grijze eekhoorn is een voorzichtig dier dat nooit ver van een boom afdwaalt, waar hij snel in klimt om te schuilen. Een aantal roofdieren vormt een gevaar, zoals katten en boommarters, die ook klimmen, of grote haviken en uilen.
In veel gebieden, vooral waar hij is uitgezet, is de grijze eekhoorn een plaag geworden. Zijn gewoonte om boomschors te kauwen brengt schade toe aan jonge bomen en kan commerciŽle aanplant verwoesten. Hij eet tuinplanten en rooft vogelhuisjes leeg, tot grote ergernis van de vogelliefhebbers.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer