WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Grijze reuzenkangoeroe
Groep : op het land levende zoogdieren

De grijze reuzenkangoeroe staat hoog op de poten en is één bonk spieren, waarvan de meeste in zijn onderlijf te vinden zijn. Hij gebruikt zijn grote achterpoten om zichzelf voort te stuwen en kan al springend snelheden van meer dan vijftig kilometer per uur bereiken. Zijn lange staart gebruikt hij als een roer om zijn evenwicht te bewaren en als vijfde poot, tijdens het grazen. Staart en voorpoten houden het lijf in balans, terwijl de achterpoten voorwaarts bewegen.
Rode kangoeroes verkiezen open leefgebieden, terwijl grijze reuzenkangoeroes de voorkeur geven aan gebieden met veel begroeiing en bergen, en aan kustgebieden. Vanwege de intense hitte in Australië en Tasmanië rusten ze een groot deel van de dag in de schaduw. Om koel te blijven smeren ze hun speeksel over hun voorpoten of graven naast een boom een groot hol in de vochtige aarde om in te liggen. Grijze kangoeroes zijn groepsdieren. Een kudde telt ongeveer vijftien leden, maar bij het grazen komen meerdere kuddes bijeen, die worden geleid door een dominant mannetje. Als hij wordt uitgedaagd door jongere mannetjes verdedigt hij zich agressief en gebruikt zijn lengte om zijn leiderschap kracht bij te zetten. Groepsleden herkennen elkaar aan de geur en waken altijd over elkaar. Als één van de kangoeroes gevaar bespeurt, stampt hij met zijn achterpoten op de grond om de andere te waarschuwen.
De kangoeroe eet 's avonds, 's nachts en 's morgens vroeg, als het relatief koel is. Hij is een herbivoor en eet dus gras, bladeren en kleine planten. Een ingewikkeld systeem van magen bevordert de spijsvertering. Door voedsel op te braken kan hij het bovendien herkauwen om de vezels makkelijker af te breken. Als er tijdens droogtes extreem weinig water te vinden is, legt de grijze reuzenkangoeroe grote afstanden af om een waterpoel te zoeken. Hij gebruikt zijn hoog ontwikkelde reukvermogen om er één te lokaliseren. Ook graaft hij kuilen, waarin het water plassen kan vormen.
Deze kangoeroe paart het hele jaar door. In de lente en de vroege zomer, als er genoeg voedsel voorhanden is, is er een piek. Bij watertekort door droogteperiodes stoppen de mannetjes met het aanmaken van sperma, zodat de vrouwtjes niet zwanger kunnen worden. Grijze reuzenkangoeroes hebben een korte draagtijd van ongeveer één maand. Als het jong de baarmoeder verlaat is het slechts één cm groot en weegt het amper één gram. In de buidel wordt hij gezoogd aan één van haar vier tepels. Het jong groeit in de buidel gedurende zo'n 42 weken, langer dan alle andere buideldieren. Het jong wordt gezoogd tot lang nadat het de buidel heeft verlaten.
Deze kangoeroes hebben door hun grootte weinig natuurlijke vijanden, uitgezonderd de mens. Boeren beschouwen het dier als een plaag en elk jaar worden er grote aantallen afgeschoten. Toch wordt de soort niet in haar voortbestaan bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer