WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De grijze zeehond

Orde : Pinnipedia - familie : Phocidae - geslacht : Halichoerus en soort : Halichoerus grypus. De grijze zeehond is ÚÚn van de negentien soorten oorloze zeehonden die deze familie vormen binnen de Pinnipedia-orde.
De grijze zeehond zwemt behendig in de koude en gematigde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en hijst zichzelf alleen op het land om te paren en te vervellen. Hij heeft ge´soleerde, beschutte kusten nodig om te paren en hij eet veel vissoorten die ook door mensen worden gegeten, wat tot zijn vervolging heeft geleid. Door goede bescherming echter tijdens het paren hebben de populaties zich weten te herstellen.
Grijze zeehonden zijn echte zeehonden, wat betekent dat ze beter aangepast zijn aan leven in het water dan aan land. Ze gebruiken hun lijf en achtervinnen om te zwemmen en hebben geen uitwendige oren. Ze hebben een dikke speklaag die dienst doet als isolatie en als energievoorraad. Grijze zeehonden brengen tweederde van hun tijd op zee door, maar klimmen vaak op een zandbank, ge´soleerd strand of eiland tussen de getijden door. De grootste leden van de soort leven in de Canadese wateren. Tijdens de paartijd eten grijze zeehonden niet, maar vertrouwen erop dat hun vetlaag ze voedt, waardoor ze per dag een paar kilo's afvallen. Daarna jagen de zeehonden in aangrenzende kustwateren voordat ze op een andere locatie weer boven water komen om te vervellen.
Een verscheidenheid aan vissoorten vormt het voedsel van de grijze zeehond, waaronder kabeljauw, haring, zalm en vleet. Hij houdt ook van pijlinktvis, inktvis, krabben en garnalen. DE bek van de zeehond is uitgerust met scherpe tanden om prooi vast te grijpen. Hij jaagt alleen of in een kleine groep, en duikt vaak wel zeventig meter diep om eten te zoeken op de zeebodem. De zeehond gebruikt zijn snorharen om bewegingen in het water waar te nemen van prooi als hij jaagt in koude, open wateren met weinig licht. Kleine vissen slikt hij helemaal in, terwijl hij grotere soorten met de klauwen aan zijn voorvinnen in hapklare stukken scheurt.
Broedplaatsen (broedkolonies) worden gevormd op rotsachtige en zanderige kusten, zeegrotten, eilanden of op pakijs op traditionele broedgronden. Koeien (vrouwtjes) werpen en zogen hun pups en paren weer, en dat alles binnen de zes weken. Na de tweede paring wordt de innesteling van het bevruchte eitje uitgesteld met ongeveer honderd dagen voordat het zich begint te ontwikkelen.
Sinds de jacht op de grijze zeehonden verboden werd , en de zeehonden in sommige gebieden beschermd werden tijdens de paartijd, is hun aantal gegroeid. De helft van de wereldpopulatie van grijze zeehonden, meer dan 100.000 dieren, leeft rondom de Britse eilanden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer