WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Grizzlybeer
Groep : op het land levende zoogdieren

Een enorme omvang, grote klauwen, scherpe tanden en een opvliegend karakter hebben de Noord-Amerikaanse grizzlybeer een slecht imago bezorgd. De beer kan af en toe agressief zijn en zijn klauwen zijn dodelijk, maar meestal is hij een grasduinende eenling, die bessen en wortels eet. Zijn naam ontleent de grizzlybeer aan de grijsachtige 'kraag' van witte haaruiteinden die zijn sterke, gespierde schouders markeren en hem zo indrukwekkend maken.
Een berin kan per worp tot vier welpen baren. Ze doet dit in een winterhol. Ze voedt haar jongen alleen op en mijdt de mannetjesberen, die de welpen zouden kunnen doden. Gedurende de eerste jaren dat de jongen bij hun moeder blijven, leren ze met vallen en opstaan van haar wat ze kunnen eten en waar ze het kunnen vinden. In de tweede zomer van hun leven gaan de jongen ook zelf jagen, maar ze blijven dicht bij hun moeder in de buurt. Door de zorg voor haar jongen kan de berin zich maar om de drie jaar voortplanten. Een berin kan trouwens zeer gevaarlijk zijn als ze haar jongen beschermt.
Het menu van de grizzly is allesbehalve eenzijdig : het bestaat uit planten, gras, bessen en noten, insecten, knaagdieren, vis en kadavers. Ze zijn goede gravers en spitten ook wortels en bolgewassen uit. Soms pakken ze een eekhoorntje en een enkele keer jagen grizzly's op grote levende prooien, zoals een zieke eland. Met een korte sprint achtervolgt de beer zijn prooi en doodt deze met één enkele klap van zijn klauw. In Alaska komen veel zalmen voor, een goede bron van eiwit. Grizzlyberen verzamelen zich in de lente bij stroomversnellingen om de zalmen, die op weg zijn naar hun broedplaatsen, uit het water te vissen.
Grizzlyberen zijn solitaire dieren. Hun leefgebied kan tijdens voedselschaarste wel 780 vierkante kilometer bestrijken. Omdat ze alleen leven moeten ze wel indruk kunnen maken als ze hun territorium willen verdedigen. Ze doen dit door op hun achterpoten te staan. In tegenstelling tot andere beersoorten zijn grizzly's dag en nacht actief. Als het te warm wordt, rusten ze uit in de schaduw van de bomen. Grizzyberen die in Alaska en het noorden van de Rocky Mountains leven, graven in de winter een hol waar ze een winterslaap van soms wel zeven maanden houden. Ze zijn intelligent, en kunnen plaatsen waar voedsel is uitstekend lokaliseren en terugvinden. Ze zijn enorm sterk en in hun zoektocht naar voedsel kunnen ze grote boomstammen en rotsblokken omver duwen.
Ooit zwierven de grizzlyberen door heel Noord-Amerika, van de poolcirkel tot aan Mexico. De jacht, vergiftiging en de verwoesting van hun leefgebieden heeft ze op de meeste plaatsen uitgeroeid. Zeventig procent van de populatie leeft nu in de onbewoonde streken van Alaska. Ondanks hun beschermde status in de Verenigde Staten en Canada worden grizzlyberen nog steeds gedood. Ze worden neergeschoten door mensen die hun eigendommen verdedigen, of door jagers, op zoek naar een trofee. Veel beren leven in natuurreservaten met een intensief wildbeheer. Er wordt veel gedaan om de dieren zo ver mogelijk weg te houden van de vernietigende activiteiten van de mens.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer