WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Grote bruine vleermuis
Groep : op het land levende zoogdieren

Er zijn ongeveer 951 vleermuissoorten, variërend van de kleine hommelvleermuis die maar drie cm lang is, tot de enorme vliegende vossen, die een spanwijdte hebben tot twee meter. De grote bruine vleermuis is uitgerust met een speciaal radarsysteem. Hij fladdert in het pikkedonker met snelheden tot 64 kilometer per uur, happend naar insecten terwijl hij eventuele obstakels vermijdt. Het liefst nestelt hij in door de mens gemaakte bouwsels. Hij komt veel voor in Noord-Amerika. Enorme aantallen roesten samen op vlieringen, in kerken, schuren, stadions, riolen en zelfs mijnen. Ze komen alleen 's nachts te voorschijn.
Overdag roesten deze middelgrote tot grote vleermuizen in grote groepen tot wel achthonderd dieren. Ze geven de voorkeur aan een donkere, stille omgeving, zoals kerken en lege gebouwen, maar leven ook in spouwmuren en vlieringen van huizen, en holle bomen en grotten. Deze moeten onbereikbaar zijn voor roofdieren, omdat vleermuizen ondersteboven hangend zichzelf niet gemakkelijk kunnen verdedigen tegen aanvallen. In de winter, wanner voedsel schaars is, houden grote bruine vleermuizen een winterslaap om waardevolle energie te bewaren. Ze vallen in een diepe slaap en hun hartslag, lichaamstemperatuur en zuurstofverbruik vermindert drastisch.
In de schemering verlaten vleermuizen hun roestplaatsen om in het donker op insecten te jagen. Wanneer ze jagen fladderen ze heen en weer langs een regelmatige route, en blijven ongeveer dertig meter boven de grond. Vleermuizen gebruiken een systeem dat echolocatie wordt genoemd om te sturen en om hun prooi te lokaliseren. Grote bruine vleermuizen eten vooral vliegende insecten, zoals motten, vliegen, wespen en waterjuffers, maar ook op de grond levende dieren zoals bladkevers.
Mannetjesvleermuizen zijn tegen oktober klaar om te paren en sommige paren met vrouwtjes voordat ze aan de winterslaap beginnen. Veel mannetjes worden echter wakker tijdens de wintermaanden en paren dan met slaperige vrouwtjes. Een vrouwtje slaat het sperma op in haar lichaam tot april, wanneer haar eitjes klaar zijn om bevrucht te worden. Ongeveer twee maanden later werpt ze één tof twee kleine jongen, die ze verzorgt en voedt zonder de hulp van het mannetje. Vrouwtjes en hun jongen leven in grote kolonies totdat de jongen groot genoeg zijn om eind juni of begin juli te vliegen en zelf voedsel te zoeken.
Grote bruine vleermuizen profiteren van menselijke ontwikkelingen, hun aantallen nemen toe wanneer er nieuwbouw plaatsvindt. Ze zijn nuttig, omdat ze grote aantallen insecten eten die een bedreiging vormen voor landbouwgewassen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer