WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Grote miereneter
Groep : op het land levende zoogdieren

Een lange, kokervormige snuit is een aanwijzing voor het belangrijkste doel in het leven van de miereneter, binnendringen in mieren- en termietennesten met zijn immens lange, kleverige tong om weg te lopen met een mond vol knapperige bewoners. De verlengde snuit en kop vloeien bijna naadloos over in zijn nek en grote, gebochelde lijf dat bedekt wordt met ruig haar. Maar, hoe vreemd zijn verschijning ook is, dit dier leidt een vreedzaam bestaan, hij struint vriendelijk door bossen en grasland op zoek naar zijn favoriete voedsel.
De zeer goede reukzin van de grote miereneter leidt hem naar een mierennest of termietenheuvel, die hij openscheurt met de gekromde klauwen aan zijn krachtige, beerachtige voorpoten. Hij steekt zijn kokervormige snuit in het gat, steekt zijn tong er 150 keer per minuut in en uit, en likt mieren, larven en eieren op. Hij mijdt iedere soort bijtende mieren en vernietigt nooit een heuvel. Hij eet zelden langer dan één minuut, en soms maakt hij maar 100 tot 120 slachtoffers. De insecten vullen het verlies snel weer aan, en de volgende dag heeft de miereneter een aangevulde provisiekast waar hij naar kan terugkeren.
Buiten de paartijd is hij solitair, en de miereneter dwaalt dag en nacht door gebieden tot 25 vierkante kilometer. Hij beweegt langzaam, en loopt op de knokkels van zijn voorpoten met de klauwen naar binnen gedraaid om slijtage te voorkomen. Een miereneter slaapt ongeveer vijftien uur per dag, opgekruld en bedekt door zijn staart. Hij is niet agressief en ontloopt zijn vijanden het liefst. Wordt hij echter in het nauw gedreven door een jaguar, dan zal de miereneter op zijn achterpoten gaan staan, steunend op zijn staart, en uithalen met zijn klauwen. Miereneters houden van water en zijn goede zwemmers. Hun lichaamstemperatuur is met 33 graden Celsius de laagste van welk landzoogdier ook.
Deze zachtaardige reuzen zijn geslachtsrijp als ze ongeveer vier jaar oud zijn. De paring vindt eens per jaar plaats, gewoonlijk in de herfst en resulteert in één jong. Het vrouwtje staat rechtop om te werpen en de pasgeborene klimt onmiddellijk op haar rug. Hij wordt vier tot zes weken gezoogd en, hoewel hij kan lopen, zal hij ongeveer negen maanden door zijn moeder gedragen worden. Hij is nauwelijks zichtbaar terwijl hij meereist, omdat de schouderstrepen van moeder en jong in één lijn liggen. Een jonge miereneter is gewoonlijk met één jaar onafhankelijk, maar kan nog zo'n twee jaar bij zijn moeder blijven.
De grote miereneter is bedreigd. De grootste bedreiging voor deze soort is de vernietiging van zijn leefgebied door bewoning en landbouw. Hele populaties zijn ook uitgedund door jacht, onder andere om hun vlees. Bosbranden zijn een andere oorzaak, omdat de borstelige vacht zeer ontvlambaar is hen hij vaak niet snel genoeg kan rennen om hieraan te ontsnappen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer