WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De grote paradijsvogel

De paradijsvogels zijn nauw verwant aan de prieelvogels en kraaien en behoren tot de familie der Paradisaeidae. Orde : Passeriformes - geslacht : Paradisaea en soort : Paradisaea raggiana.
Met zijn schitterende kleuren en donzige, scharlakenrode vederbos is het mannetje van de grote paradijsvogel één van de meest spectaculair ogende leden van een al evenzeer flamboyante familie. De mannetjes zijn beroemd om hun opvallende verenkleed en hun buitenissige imponeerhouding tijdens de balts. Net als de meeste van zijn verwanten woont de grote paradijsvogel in de tropische regenwouden en bergwouden van Nieuw-Guinea.
De grote paradijsvogel is een solitaire boombewoner. Mannetjes en vrouwtjes zien elkaar weinig buiten de broedtijd. Terwijl het mannetje felgekleurd is, is het vrouwtje saaiig bruin. Zij is degene die de partner kiest. De mannetjes moeten daarom indruk maken en hebben een vaste baltsplek op takken, de arena, waar ze voor de vrouwtjes dansen. Er verzamelen zich tot twintig mannetjes in een hoge boom. Ze strijken neer op een tak, fladderen met hun vleugels, zetten hun vederbos op en roepen luid. Als vrouwtjes interesse tonen, buigen ze zich voorover en laten ze hun verenbos trillen of zich ondersteboven vallen. Na de paring gaat het mannetje door met dansen, voor andere vrouwtjes.
Hoewel er ooit op hen werd gejaagd voor de mode-industrie, worden alle paradijsvogels sinds 1922 door de regering van Papoea Nieuw-Guinea beschermd en worden ze momenteel niet bedreigd. Van oudsher gebruiken de bosmensen vederbossen voor hun ceremoniële kleding, maar deze zijn van generatie op generatie doorgegeven. Momenteel gaat de grootste bedreiging uit van de aantasting van hun habitat.
Na het paren vliegt het paradijsvogelvrouwtje naar een nest dat ze eerder al heeft gebouwd. In dit grote, bekervormige nest, meestal in de vertakking van een boom, legt ze één tot twee eieren die ze alleen uitbroedt. Zij is ook diegene die de pas uitgekomen jongen voedt, waarbij ze insecten uitbraakt in hun snavels. Ze blijft de jongen voeden tot een maand nadat ze vleugels hebben gekregen.
Er is genoeg te eten in de weelderige tropische wouden van Nieuw-Guinea, omdat er weinig concurrentie is van zoogdieren. De grote paradijsvogel eet fruit, insecten, spinnen, kikkers en hagedissen. De mannetjes met een vederbos zoeken meestal in de buurt van hun arena naar voedsel, terwijl de vrouwtjes en de jonge mannetjes zonder vederbos vaak samen in kleine groepen in een groter gebied naar eten zoeken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer