WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De grote renkoekoek

Orde : Cuculiformes - familie : Cuculidae - geslacht : Geococcyx en soort : Geococcyx californianus.
De renkoekoek, die bekender is om zijn legendarische renvermogen dan om zijn onderontwikkelde vliegtalent, kan er komisch uitzien wanneer hij door de woestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico rent. Met zijn lange poten kan deze razendsnelle vogel de meeste roofdieren ontwijken en zelfs snelle prooidieren vangen, waarbij hij ook slangen en schorpioenen niet schuwt. Hij is bovendien een expert in het overleven in de woestijn.
De renkoekoek verlaat zelden de grond, omdat zijn vleugels zwak zijn, maar als hij in gevaar verkeert, zal hij zeker vliegen. Hij kan dan echter maar een paar seconden in de lucht blijven.
Om de ijskoude woestijnnachten door te komen, verlagen vrouwtjes en niet-broedende mannetjes hun lichaamstemperatuur; ze worden apathisch om de warmte vast te houden. Broedende mannetjes houden hun normale temperatuur zodat ze het uitbroeden van de eieren over kunnen nemen. De vogels warmen 's morgens snel op door hun donkere rug aan de zon bloot te stellen. In de hitte hijgen ze om koel te blijven. Om vochtverlies te voorkomen, absorberen ze water uit hun ontlasting voordat ze deze uitscheiden.
De renkoekoek jaagt op reptielen, knaagdieren, schorpioenen, kleine vogels en allerlei insecten. Hij doodt zijn prooi met een klap van zijn snavel en slikt hem in één keer door, maar als de prooi te groot is hangen de resten vaak slordig uit zijn bek. Het dieet van de renkoekoek bestaat vrijwel helemaal uit vlees, maar hij eet ook vruchten, bessen en zaden. Soms vormt een kadaver zijn hoofdmaaltijd.
Mannetjesrenkoekoeken maken een vrouwtje het hof door haar een hapje zoals een hagedis aan te bieden. Als ze dit accepteert, paren ze en vormen vaak een levenslange band in een eigen territorium. Ze bouwen net boven de grond een nest van veren, gras en oude slangenhuid, vaak in een beschermend bosje of een groep cactussen. Ze broeden om beurt de eieren uit, die in de loop van enkele dagen worden gelegd, zodat ze op verschillende tijdstippen uitkomen. Oudere jongen zijn groter en krijgen meestal het meeste voedsel. De jongeren verhongeren soms of worden door hun grotere broers of zussen opgegeten. Na drie weken kunnen de jongen al zelf op jacht.
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de renkoekoek direct gevaar loopt, heerst er toch bezorgdheid over de afname van zijn leefgebied als gevolg van stedelijke ontwikkeling en de ontginning van grond voor de landbouw. De renkoekoek heeft ook de gewoonte om over wegen te rennen, zodat zijn grootste bedreiging gevormd wordt door auto's.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer