WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De grote textorwever

Orde : Passeriformes - familie : Ploceidae - geslacht : Ploceus en soort : Ploceus cucullatus. De grote textorwever behoort tot de subfamilie van de eigenlijke wevervogels.
De grote textorwever is een buitengewone nestenbouwer die graag in de buurt van mensen woont. Het is ÚÚn van de meest voorkomende en wijdverspreide vogels van Afrika. Zijn aanwezigheid wordt gekenmerkt door een luid gekwetter als hij een zwerm vormt om naar voedsel te zoeken.
Voor de paartijd begint, ruilen mannetjes hun saaie verenkleed in voor een geel met zwart verenkleed in de hoop veel vrouwtjes te verleiden. Maar het is ook hun vaardigheid als nestbouwers waarmee ze de andere sekse paaien. De mannetjeswever begint met het raamwerk en gebruikt zijn snavel om repen palmblad los te trekken. Hij drapeert de repen over een tak en vlecht ze. Vervolgens weeft hij het vlechtwerk dicht met gras, een opening vrijlatend aan de onderkant. Als het nest klaar is, gaat het mannetje er ondersteboven aan hangen. Hij probeert een vrouwtje te lokken door te tsjilpen en met zijn vleugels te fladderen.
In het leven van de grote textorwevers nemen broedkolonies een centrale plaats in. Ze gedragen zich brutaal, druk en lawaaierig. Het zijn sociale dieren die grote zwermen vormen en de meeste dagelijkse taken gezamelijk uitvoeren. Ze zoeken groepsgewijs naar voedsel of stijgen om onduidelijke redenen in formatie op, om even later weer neer te dalen. Hoewel ze allemaal door elkaar schijnen te kwetteren, bestaat de wevertaal uit veel afzonderlijke uitroepen. Sommige helpen de zwerm in contact te houden tijdens het vliegen; andere dienen om ergens de aandacht op te vestigen, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een interessante voedselbron. Als er gevaar dreigt, slaken de vogels een snerpende kreet. Deze waarschuwingskreet wordt ook herkend door andere vogelsoorten, die het signaal ter harte nemen en snel een goed heenkomen zoeken.
De snavel van de wever is typisch die van een zaadeter. Hij eet dan ook voornamelijk granen en zaden, met een duidelijke voorkeur voor gierst. Ook steelt de vogel rijst en die gewoonte maakt hem niet geliefd bij boeren. Eenmaal neergestreken op een grasvlakte pikt de lawaaierige zwerm koortsachtig naar de graszaden. Een lichtgewicht lijf en sterke poten stellen de wever in staat zich aan een graanstengel vast te klemmen om zo de plant van zijn zaadjes te beroven. De wever eet ook insecten. Vooral tijdens de broedtijd doen de vogels hun voordeel met dit prote´nerijke voedsel bij het voeren van de kuikens.
Na het paren en het voltooien van het nest vertrekt het mannetje. Na twee weken broeden door het vrouwtje, komen de eieren uit. Het vrouwtje moet voedsel zoeken en naar het nest brengen om haar jongen te voeden. Drie weken later zijn de kuikens klaar om het nest te verlaten en het verder zonder hun moeder te stellen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer