WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De grote trap

Orde : Gruiformes - familie : Otididae - geslacht : Otis en soort : Otis tarda. Er zijn 25 soorten trap, die allemaal tot dezelfde orde behoren als de kraanvogels uit de Gruidae-familie.
De grote trap, één van de zwaarste vliegende vogels ter wereld, biedt in de lucht een machtige en majestueuze aanblik. Meestal zie je hem echter bedaard rondstappen op de open graslanden en steppen van delen van Europa en Azië. De mannetjes zijn vermaard om hun spectaculaire paarrituelen in het broedseizoen, waarbij ze hun veren opzetten en hun lichaam zo verwringen dat ze zo groot en overweldigend mogelijk lijken.
Deze gedrongen vogels leven in kleine groepen op open grasvlakten waar weinig obstakels als hoge bomen voorkomen. Doordat ze zich ophouden in gebieden met wijde horizonten hebben ze eventuele belagers van verre zien aankomen. In Spanje levende trappen hebben zich echter aangepast aan gedeeltelijk begroeide leefgebieden, zoals olijfgaarden en dunne eikenbossen. De trap brengt de dag eten, lopend, rustend en zijn verenkleed poetsend door; één van zijn favoriete activiteiten is het nemen van een stofbad. Anders dan veel vogels zit hij zelden in bomen en kan dagen of weken achtereen op de grond blijven. Kiest hij het luchtruim, dan beweegt hij zich voort met langzame, doelbewuste wiekslagen.
Aan het begin van de paartijd blaast de mannetjestrap een buidel aan zijn keel op tot het formaat van een grote ballon. Hij steekt zijn staart in de lucht, legt die plat op zijn rug en draait zijn vleugels en spreidt ze. Na de paring laat het mannetje de bouw van het nest, het broeden en het grootbrengen van de jongen over aan het vrouwtje. Enkele uren na het uitkomen van de jongen, lopen ze al rond. De moeder verzorgt ze nog een vijftal weken, tot ze kunnen vliegen.
Trappen eten bijna alles, maar planten vormen toch hun hoofdvoedsel en zijn tevens de belangrijkste bron van water. Ze zijn vooral dol op de bladeren van laagblijvende planten. Ook vruchten van het seizoen en bessen staan op het menu, net als wortels en bollen. Op bebouwde akkers doen ze zich graag tegoed aan klaver, koolraap en andere gewassen. Verder eten de vogels voornamelijk insecten als kevers en sprinkhanen, maar ook wel kleine slangen, hagedissen en zoogdieren. Een trap die een sappig hapje wil boven halen, graaft dat gewoon uit met zijn stevige, gekromde snavel.
Over de hele wereld neemt het aantal grote trappen af. Ze komen nog voor in kleine en steeds verder inkrimpende gebieden en zijn inmiddels uitgestorven in Engeland, Frankrijk, Zweden en Griekenland. Intensieve landbouw, gebruik van pesticiden, grondontwatering en de aanleg van wegen en gebouwen hebben een groot deel van het natuurlijke leefgebied van de trap vernietigd.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer