WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De grote weta

Orde : Orthoptera - familie : Stenopelmatidae - geslacht : Deinacrida en soort : Verschillende. De elf soorten grote weta vallen onder de ruim honderd soorten weta die inheems zijn in Nieuw-Zeeland.
De grote weta is sinds het dinosaurustijdperk onveranderd gebleven en is één van de opmerkelijkste bewoners van Nieuw-Zeeland. Dit onbekende dier is één van de zwaarste insecten en leidt een verborgen leven in de lage begroeiing. Er wordt alles aan gedaan om de verschillende wetasoorten te beschermen tegen de ingevoerde ratten en andere roofdieren. Tot voorkort was het eiland nog een roofdiervrij paradijs voor vogels en insecten die niet kunnen vliegen.
Hoewel ze enorm groot zijn, laten grote weta's zich zelden zien. Ze kunnen goed klimmen en houden zich overdag in hun eentje schuil in een spleet boven de grond, onder de rotsen of in een hol. De Mahoeni-grote weta leeft tussen de doornstruiken en de doorns bieden enige bescherming. De Little Barriereiland-grote weta geeft de voorkeur aan inheemse bomen als de kauri of kanuka. Tegen de avond komen de grote weta's traag te voorschijn en kruipen door de struiken, waarbij ze per nacht vijftig meter afleggen. Als de weta vervelt, heeft hij een zacht lichaam en is hij kwetsbaar. Meestal blijft hij dan plat liggen. Omdat hij geen vleugels heeft, verjaagt hij roofdieren door zijn stekelige achterpoten in een dreigende houding omhoog te gooien en deze tegen zijn achterlijf te schrapen om een dreigend tsit-tsit-geluid te maken.
Grote weta's zijn vooral vegetariërs die op schors, bladeren en rottende planten kauwen, al eten ze ook elk ongewerveld diertje dat ze kunnen vangen en vallen ze zelfs kleine weta's aan, zeker als die ziek of stervende zijn. Via de smaakpapillen die zijn bovenlip bedekken weet de weta of het voedsel goed is om te eten. Terwijl hij met zijn lip het voedsel op de plaats houdt, gaat hij met zijn beide kaken aan de slag. Deze worden aangestuurd door spieren die bijna zijn hele kop vullen. Terwijl hij kauwt, trekt hij de kwetsbare sensoren waarmee hij proeft en ruik voor alle veiligheid in.
Grote weta's zijn solitaire dieren en daarom duurt het even voor ze een partner hebben gevonden. De mestballetjes van het vrouwtje lokken door hun speciale geur mannetjes aan. Na de paring blijven het mannetje en vrouwtje zo'n zes maanden bij elkaar. Om de rijpe eitjes af te zetten, ledigt het vrouwtje haar legboor, het laatste segment van haar achterlijf, in de bodem of bladerafval. De volwassen dieren zijn waarschijnlijk al dood voor de jongen uitkomen en zich naar de oppervlakte werken.
Door de invoer van roofdieren als de bruine rat, de Polynesische rat, katten, honden, egels en hermelijnen werden op het hoofdeiland de grote weta's bijna uitgeroeid. Men probeert deze insecten nu uit alle macht in stand te houden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer