W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Guglielmo Marconi

Marconi, Guglielmo markies (Griffone, bij Bologna, 25 april 1874 - Rome 20 juli 1937), Italiaans elektrotechnisch ingenieur, begon reeds in 1890 met experimenten om telegrafische signalen over te brengen. In 1895 slaagde hij er als eerste in met een zelfgebouwde zender en ontvanger, beide uitgerust met een antenne (zijn eerste belangrijke uitvinding), signalen over afstanden van ca. 2 km over te brengen.
In 1896 ging hij naar Engeland, waar zijn apparatuur de aandacht had getrokken van de posterijen. In datzelfde jaar kreeg hij zijn eerste octrooi voor wat men toen 'draadloze telegrafie' noemde (zie telegrafie). In 1897 werd een maatschappij opgericht ter exploitatie van de Marconi-octrooien, waarvan de naam sinds 1900 luidt: Marconi's Wireless Telegraph Company, Ltd. Van toen af ging de ontwikkeling snel. In 1898 werden draadloze verbindingen tot stand gebracht tussen lichtschepen en de wal en tussen Engeland en Frankrijk over Het Kanaal. In 1901 slaagde Marconi erin signalen over de Atlantische Oceaan te brengen. In 1902 ontdekte hij dat radioberichten 's nachts over een grotere afstand ontvangen kunnen worden dan bij dag; dit feit werd later aanleiding tot de ontdekking van de ionosfeer. In 1902 maakte hij een magnetische detector, in 1906 ontdekte hij een methode om continue golven op te wekken, in 1918 zond hij de eerste radioberichten van Engeland naar Australi�.
Marconi was begonnen met zeer korte golven. Voor de lange afstanden ging hij op steeds langere golven over en iedereen volgde hem op deze weg. In 1916 begon hij echter weer met proeven op zeer korte golven, die gebundeld werden met parabolische spiegels, zoals die voor straalzenders en voor radar gebruikt worden. Marconi heeft ontdekt dat ook de zeer korte golven tot ver voorbij de horizon ontvangen kunnen worden, iets wat pas veel later algemeen aanvaard werd. In 1909 werd hem (met Karl Ferdinand Braun) de Nobelprijs voor natuurkunde verleend.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer