WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Haile Selassie

Haile Selassie, oorspronkelijk: Ras Tafari Makonnen (Harar 23 juli 1892 - bij Addis Abeba 27 aug. 1975), keizer (negusa nagast, = koning der koningen) van EthiopiŽ van 1930 tot 1974, zoon van een krijgsman, werd in 1906 gouverneur van Garamoeleta (prov. Harar) en in 1916 regent voor de nieuwe keizerin, zijn tante Zaoeditoe (Judith). Verijdeling van een staatsgreep in 1928 had tot gevolg dat hij tot negus (koning) werd uitgeroepen.
In 1930, na de dood van de keizerin, werd hij tot keizer gekroond en nam de naam Haile Selassie aan. Hij trachtte EthiopiŽ economisch tot ontwikkeling te brengen en verouderde instellingen geleidelijk op te heffen (bijv. slavernij). Tijdens de Italiaanse bezetting van EthiopiŽ verbleef Haile Selassie in Groot-BrittanniŽ (1936-1941). Zijn buitenlandse politiek, gericht op steun aan het Afrikaans nationalisme en 'niet-gebondenheid', verwierf vooral binnen Afrika aanzien. Binnenslands voerde hij een autocratisch regime.
Sinds begin jaren zeventig werd oppositie gevoerd tegen zijn beleid en de grondslagen van het keizerschap. Een militaire staatsgreep op 12 sept. 1974 maakte ten slotte een einde aan zijn keizerschap.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer