WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de halfapen

De halfapen zijn betrekkelijk klein. Hun grootte ligt tussen die van een grote kat en een rat. Hun staart is lang of juist heel kort, maar het is nooit een grijpstaart. De halfapen hebben wel grijphanden en grijpvoeten, die voorzien zijn van vingers en tenen met nagels. De oogkassen en de voorhoofdsholte zijn niet gescheiden. De halfapen hebben grote ogen, opdat ze hoofdzakelijk in de schemering en tijdens de nacht actief zijn. Hun gebit kan volledig of onvolledig zijn, met grote verschillen tussen de diverse families. De gebitsformule van de familie van de vingerdieren is 1013/1013 en die van de familie van de lemuren 2133/2133. De vrouwtjes hebben één paar tepels op de borst , soms ook één paar op de onderbuik en één paar in de liesstreek. De halfapen baren gewoonlijk slechts één jong. De orde van de halfapen omvat voornamelijk boomdieren. Ze voeden zich hoofdzakelijk met kleine gewervelde dieren en insecten. De familie van de lemuren, verdeeld in tien geslachten en die weer in ongeveer veertig soorten, komt alleen voor op het eiland Madagascar. De halfapen van de familie van de lori's zijn ondergebracht in zeven geslachten en talrijke soorten. Deze leven uitsluitend op de Soenda-eilanden en de Filippijnen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer