WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De hamerhoofdvleermuis

Orde : Chiroptera - familie : Pteropodidae - geslacht : Hypsignathus en soort H. monstrosus. Deze vleermuis is één van de meer dan veertig geslachten van deze familie, de kalongs van de Oude Wereld, die ook vliegende vossen worden genoemd.
De kop en borst van een mannetjeshamerhoofdvleermuis zijn speciaal gevormd om lawaai te maken en hij gebruikt ze om te zingen tijdens een paarceremonie. De mannetjes komen samen bij een ontmoetingsplaats. Ze vertonen hun kunsten aan vrouwtjes in de hoop dat één van hen wil paren. De mannetjes verschillen ondertussen zo van de vrouwtjes dat het onvoorstelbaar is dat ze van dezelfde soort zijn.
Hamerhoofdvleermuizen zijn groter dan alle andere vleermuizen in hun Afrikaanse leefgebied. Vleermuizen zijn nachtdieren, ze brengen de dag slapend door. Ze hangen aan een tak twintig tot dertig meter boven de grond, gewoonlijk tussen de schaduwrijke lagen van het bos of soms in grotten. Ze slapen alleen of in kleine groepjes. Het grootste deel van het jaar is het vallen van de avond het startsein om eten te gaan zoeken, maar tijdens droge seizoenen verzamelen de volwassen vleermuizen zich eerst op de ontmoetingsplaats voordat ze eten gaan zoeken.
Elke nacht vliegen de mannetjesvleermuizen van hun slaapplaats naar een ontmoetingsplaats. Als ze een plekje hebben gevonden, beginnen ze te zingen. Het geroep bestaat uit een onafgebroken, krassend geluid. Het trekt vleermuizen van beide sekse aan. De vrouwtjes fladderen voor ieder roepend mannetje en hij klappert opgewonden met zijn vleugels, zijn geroep wordt sneller en gaat over in een gonzend geluid. Het vrouwtje landt naast haar partner, paart met hem en vliegt daarna weg. Een half jaar later wordt er gewoonlijk één jong geboren, dat zich vastklampt aan haar borst om haar melk te drinken.
De hamerhoofdvleermuis eet alleen de zachte delen van het fruit. Deze voedselbron is rijk aan energie, maar vaak moeilijk te vinden in het bos. Hij maakt wel tripjes van tien kilometer per nacht. Mannetjes typeren zich door verder te vliegen dan vrouwtjes, op zoek naar de fruitsoorten die ze hun vertoningen op de ontmoetingsplaatsen doorhelpt. Wilde vijgen, mango's en bananen zijn favoriet, maar als hij ze kan vinden, geeft hij de voorkeur aan gecultiveerde variaties. Als hij het fruit heeft geplukt, vliegt de vleermuis naar een rustplaats om het sap eruit te zuigen.
Het paringsgedrag van de hamerhoofdvleermuis is heel normaal bij vogels, maar bijna uniek onder zoogdieren. Het is waarschijnlijk zo gegroeid uit noodzaak. De beste manier om ervan verzekerd te zijn dat zijn genen worden doorgegeven, is daarom om te concurreren met andere mannetjes. Dit bereikt hij met zijn gezang, geproduceerd door zijn strottenhoofd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer