WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De harlelijneend

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Histrionicus en soort : Histrionicus histrionicus. In de voedselrijke kustwateren van het poolgebied leven verschillende eendensoorten, waaronder vier soorten eidereenden, drie soorten zee-eenden en de ijseend.
De harlekijneend houdt van ruige, door stormen geteisterde zeeŽn en bergbeken, en mijdt de kalme wateren waar de meeste andere watervogels op afkomen. Dapper vecht hij tegen krachtige stromingen. Wanneer in het binnenland in de lente het ijs smelt, volgt deze eend de rivieren stroomopwaarts om te broeden. Aan het einde van de zomer keert hij terug naar de kust.
In de herfst verzamelen harlekijneenden zich bij rotsige kapen en onder steile kliffen. Ze begeven zich zelden verder dan driehonderd meter buiten de kust. In de Atlantische Oceaan telt een groep niet meer dan vijftig exemplaren, in de Grote Oceaan komen honderden vogels bij elkaar. Bij de trek naar hun nestelgebieden nemen harlekijneenden zelden de korte vliegroute over land. Ze volgen de rivieren en passeren bruggen eerder onder- dan bovenlangs.
Harlekijnen houden van afgelegen gebieden, ver van menselijke invloeden. De eenden komen veel en op veel verschillende plaatsen voor. De grootste populatie bevindt zich bij de Aleoeten in de ijzige Beringzee, tussen Alaska en SiberiŽ. Aan het einde van het broedseizoen, verzamelen zich tot wel een miljoen harlekijnen langs de kust. Toch worden de vogels soms door mensen bedreigd.  In 1989 bijvoorbeeld stierven duizenden harlekijnen bij de ramp met de tanker Exxon Valdez in Alaska, waarbij enorme hoeveelheden ruwe olie in zee spoelden.
De harlekijneend is ťťn van de meest gespecialiseerde eters ter wereld en jaagt alleen in ondiep, turbulent water. Broedpaartjes vestigen een territorium langs een snelstromend deel van de rivier. Het liefst hebben ze een kiezelrijke plek, omdat hier de meeste ongewervelde dieren voorkomen. Tijdens de zomer vangt hij onder meer larven van kokerjuffers en eendagsvliegen, kevers, waterslakken, wormen en visjes, naast vliegen en muggen. Zijn duiken onder water zijn kort, maar frequent en duren slechts vijftien tot twintig seconden. Tijdens de winter duikt de harlekijn vooral naar week- en schaaldieren. Het water mag niet dieper zijn dan drie tot vier meter.
Tijdens de winter, als ze nog op zee zijn, vormen harlekijnen paartjes. Het nest word bekleed met dons en bestaat uit een dunne laag gras met twijgen en bladeren. Enkele uren na het uitkomen van de eieren kunnen de jongen al foerageren, hoewel het vrouwtje hen twee maanden in de gaten houdt. Aan het eind van de zomer vertrekt ze met haar jongen naar zee.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer