WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De harpij

Orde : Falconiformes - familie : Accipitridae - geslacht : Harpia en soort : Harpia harpyja. Hoewel hij het enige lid is van zijn geslacht, heeft de harpij een aantal grote adelaarverwanten.
Als één van de grootste vogels ter wereld vliegt de harpij door het regenwoud van Centraal- en Zuid-Amerika, en grijpt onbehoedzame prooien met zijn krachtige klauwen. Met poten die zo groot zijn als een hand van een mens en een enorme vleugelspanwijdte, kan deze vogel neerduiken op grote dieren zoals apen en herten, en ze wegvoeren.
Na een vroege morgen, doorgebracht met zonnebaden en het gladstrijken van de veren, gaat de harpij de lucht in op zoek naar voedsel. Ondanks zijn grootte kan deze vogel sierlijk in en uit de bomen vliegen. In tegenstelling tot andere roofvogels echter zijn de vleugels van de harpij kort en kan hij geen lange periodes door de lucht zweven. Hoewel hij actief op prooi kan jagen, geeft deze vogel er de voorkeur aan om af te wachten. Hij strijkt neer op een tak onder het kroondak, vaak in de buurt van een rivier of zoutlik waar dieren zoals herten komen drinken en eten, en wacht op een kans om een slachtoffer in een nederlaag te lokken. Als hij eenmaal zijn prooi heeft waargenomen, duikt de arend naar beneden met snelheden tot maar liefst tachtig kilometer per uur en grijpt het dier met zijn klauwen.
De harpij eet een grote verscheidenheid aan zoogdieren : van kapucijneraapjes en saki's tot pecari's en kleine herten. Hij doodt ze door hun huid en vitale organen te doorboren met zijn klauwen. Miereneters, rolstaartberen en zelfs stekelvarkens staan ook op het menu. Wanneer zijn grotere prooi schaars is, kan deze roofvogel hagedissen eten of vogels zoals papegaaien en toekans. In sommige gebieden bestaat dertig procent van het voedsel van de harpij uit luiaards. Wanneer deze zoogdieren zonnebaden in de bomen, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de harpij. Nadat hij een luiaard van een tak heeft gehaald, drukt hij hem plat met zijn klauwen tot hij dood is. Wanneer hij op apen jaagt, is de harpij niet zo succesvol omdat veel apen in groepen reizen en elkaar waarschuwen bij gevaar.
Gebruikmakend van takken en twijgen maakt de harpij een groot, slordig, met bladeren bedekt nest. Dit wordt zo'n vijftig meter boven de grond gebouwd, op een rots of in een hoge boom. Het vrouwtje broedt de eieren uit, terwijl het mannetje haar één keer per week voedsel brengt. In het midden van het regenseizoen komen er één of twee kuikens uit. Als er twee kuikens zijn eet de sterkste het meest, zodat het tweede kuiken sterft. Ze vliegen uit wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn.
Niemand weet hoeveel harpijen er zijn in het wild, maar de soort is verdwenen of zeldzaam geworden in veel gebieden, vooral in het noorden en het midden van zijn leefgebied. De afname is een gevolg van de vernietiging van het regenwoud, maar wordt verergerd door zijn langzame voortplanting.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer