WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Hawaiiaanse monniksrob

Orde : Pinnipedia - familie : Phocidae - geslacht : Monachus - soort : Monachus schauinslandi.
De zeldzame Hawaiiaanse monniksrob zou de oudste rob zijn. Hij heeft een primitief skelet dat aan robben van veertien miljoen jaar geleden doet denken. Het is ook de enige tropische rob. Hij leeft in de warme Pacifische wateren rond de eilanden en brengt op de lange zandstranden zijn jongen groot.
Monniksrobben leven het grootste deel van het jaar in de zee. De dieren blijven meestal in de buurt van het eiland waar ze geboren zijn, maar sommige exemplaren leggen afstanden af van duizend kilometer of meer. Ze zwemmen zo'n negen kilometer per uur, maar kunnen bij gevaar de snelheid opvoeren. Ondanks hun glibberige sierlijkheid en vaardigheden onder water, kunnen robben niet helemaal zonder land. Ze moeten de lange Hawaiiaanse zandstranden op om hun jongen ter wereld te brengen en te ruien. Hun vetlaag, die hen in het water warm houdt, is even dik als die van een poolrob. Vandaar dat ze hun gedrag moeten aanpassen om onder de tropische zon niet oververhit te raken. De robben rusten op vochtig zand bij de kust met hun buik naar de zon gericht.
De Hawaiiaanse monniksrob duikt naar vis, octopussen, pijlinktvissen en schaaldieren, zoals kreeften. Hij jaagt ook op platvis, murenen en zeepalingen die zich tussen het koraal verscholen houden. Foerageren doet hij tijdens de nacht. De monniksrob maakt dan verschillende duiken, meestal variŽrend van tien tot veertig meter, hoewel hij soms ook diepten van 175 meter bereikt. Korte duiken duren vijf tot veertien minuten, lange soms wel twintig minuten. De rob is fysiek goed uitgerust om de hoge druk in diep water te weerstaan. Hij heeft minder luchtruimtes in zijn lichaam dan mensen en krijgt geen last van caissonziekte wanneer hij snel naar de oppervlakte zwemt.
Door de eeuwenlange jacht zijn hele kolonies van de monniksrob op de Hawaii-eilanden verdwenen. De problemen begonnen met de komst van de Polynesische kolonisten zo'n tweeduizend jaar geleden. De toestand verslechterde in de negentiende eeuw aanzienlijk met de toename van de commerciŽle visserij. Inmiddels telt de populatie zoen 1300 tot 1500 exemplaren. Dit aantal daalt elk jaar met zo'n vijf procent ! Het voortbestaan van het dier is afhankelijk van de bescherming van zijn milieu ... een schone taak voor de Amerikaanse regering.
Door het tropische klimaat kan de monniksrob het hele jaar door paren. Vrouwtjes zijn verschillende malen per jaar ontvankelijk. Bijna een jaar later brengt het vrouwtje een meter lang jong ter wereld, dat vijf tot zes weken wordt gezoogd. Tijdens deze periode wordt hij viermaal zo zwaar. Na het zogen ontdoet het jong zich van zijn zwarte geboortevacht. Het jong wordt achtergelaten en moet dan zelfstandig foerageren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer