WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Hector-dolfijn

De Hector-dolfijn of Cephalorhynchus hectori. Grootte : lichaamslengte 1,2 tot 1,6 meter en gewicht tot 55 kg. Uiterlijk : een gedrongen, kleine dolfijn, met zwarte kop, staart, rugvin en borstvinnnen; blauwgrijze of bruine flanken en witte keel, borst en onderbuik. Kleurpatroon individueel is zeer verschillend. De vinnen zijn gewoonlijk verbonden door een donkere V-vormige streep, langs de flanken lopen gewoonlijk witte banen. De borstvinnen en de rugvin zijn afgerond, de staartvinhelften zijn lang en puntig. Elke kaakhelft bevat 26 tot 32 kleine, puntige tanden.
Verspreidingsgebied : bijna geheel beperkt tot de kustwateren van Nieuw-Zeeland, met mogelijk zwervers tot AustraliŽ en Borneo. Een soort met een zeer plaatselijke verspreiding.
Een kleine, zich snel voortbewegende dolfijn, die vaak wordt gezien in groepen van drie tot tien, en zo nu en dan scholen vormt van honderd of zelfs meer dieren. In ondiepe wateren voor de oostkust van Nieuw-Zeeland. Er is weinig bekend over zijn biologie. Verondersteld wordt dat het werpen plaatsvindt in het voorjaar en de vroege zomer. Hector-dolfijnen eten vis en mogelijk ongewervelde dieren van de zeebodem. Ze worden door niemand bejaagd, maar soms per ongeluk gevangen in uitgezette netten en in sleepnetten. Van tijd tot tijd stranden er een paar. Hoewel de populatie maar enkele duizenden dieren telt, schijn de soort momenteel onbedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer