WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Hermelijn
Groep : op het land levende zoogdieren

De hermelijn behoort tot de orde van de Carnivoren, familie Mustelidae en geslacht Mustela. De meest naaste verwanten zijn de wezel en de langstaartwezel. De korte poten, het slanke lijf en de spitse snuit met scherpe tanden maken de hermelijn tot n van de effectiefste jagers op kleine zoogdieren in noordelijke landen. Snel en soepel schiet hij het hol van zijn prooi in, maar hij is ook een uitstekende boomklimmer en zwemmer. Door zijn langgerekte vorm raakt het lijf heel snel warmte kwijt, en hermelijnen bezwijken soms tijdens strenge winterperiodes.
De hermelijn is dag en nacht om de twee uur zo'n tien tot 45 minuten actief. Zelfs in de winter, als hij overdag meestal nog actiever is, houdt hij geen winterslaap maar is druk in de weer, en gebruikt zonodig knaagdiergangen onder de sneeuw. Om energie en warmte te sparen blijft hij zo lang mogelijk in zijn nest. Hij woont in een oud konijnen- of muizenhol waarvan hij eerst de bewoner heeft opgegeten en kan wel een stuk of tien dergelijke schuilplaatsen hebben. Mannetjes en vrouwtjes leven gescheiden, en iedere hermelijn markeert het territorium met een muskusachtige geur om buren op een afstand te houden.
In de lente worden mannetjes minder territoriaal en verlaten hun gebied, op zoek naar een partner. Na de paring gaan oudere mannetjes vaak op zoek naar nog meer partners. Jonge mannetjes zijn minder avontuurlijk en hebben de neiging een tijdje hun vrouwtje te bewaken om te voorkomen dat ze met een ander paart. Aan het eind van de zomer zijn de meeste vrouwtjes die ouder dan twee maanden zijn, drachtig. In maart of april worden de jongen geboren en de moeder verzorgt de kleintjes alleen. Dat is hard werken, want ze heeft ongeveer tien keer haar normale dagelijkse portie voedsel nodig voor het voeden van de jongen.
Een hermelijn is bij uitstek gebouwd om kleine prooien te doden. Wat hij vooral eet, wordt bepaald door zijn leefomgeving. Naar gelang de streek kan het gaan om lemmingen, veld- en watermuizen of zelfs konijnen, vogels en grote insecten, maar muizen en andere kleine knaagdieren vormen het hoofdmenu. De hermelijn is een uiterst actieve jager die druk met zijn snuit in elk denkbaar gat in zijn favoriete jachtgebied port.
Deze sluwe jagers worden gehaat door jachtopzieners en pluimveehouders, en ze worden al eeuwenlang bejaagd. Ze worden ook gevangen om hun vacht en voor onderzoek naar rabis. De grootste vijanden zijn echter de kou en honger, die ervoor zorgen dat tachtig procent van de jonge hermelijnen niet overleeft.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer