WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Het schiereiland van Malakka

Op het smalle schiereiland van Malakka en op de westelijke Indonesische eilanden leven - naast vele dieren die ook in de overige gebieden van Zuidoost-AziŽ voorkomen - verschillende soorten die uniek zijn voor het gebied. Eťn daarvan is de Indische tapir of sjabraktapir (zie foto). Zijn naaste verwanten leven in Zuid-Amerika. Fossiele vondsten uit Noord-Amerika, Europa en noordelijk AziŽ wijzen erop dat de tapirs eens wijdverspreid waren. Merkwaardig is dat de nu nog bestaande twee groepen weinig van elkaar verschillen. Er zijn alleen oppervlakkige verschillen. De Indische tapir is zwart met een brede, witte band om het lijf (de sjabrak of zadeldek. De drie Zuidamerikaanse soorten zijn egaal bruin.
Ook uniek voor dit gebied zijn de otter-civetkat en de Indische haar-egels of spitsratten. De otter-civetkat is een echte civetkat, maar aangepast aan het leven in en nabij het water. Zijn voeding bestaat hoofdzakelijk uit vis. In zijn uiterlijk heeft hij iets van een otter, maar dan zonder diens zwemvliezen en krachtige zwemstaart. Bovendien - en dat doet een otter niet - klimt hij in bomen, zij het wat moeizaam, om zijn menu aan te vullen met vruchten.
De haar-egels behoren tot de egelfamilie. Maar in plaats van echte stekels hebben ze een harige vacht, die echter wel hard en borstelig is. Hoewel ze geen ratten zijn, beschrijft hun andere naam - spitsratten - hun uiterlijk beter. Ze zijn de grootste in afmeting onder de insecteneters. De grootste van de vijf soorten haar-egels heeft een lichaamslengte van 45 cm, en dan nog een staart van ruim twintig cm. Het bezit van deze onbehaarde staart vormt nog een verschil met de andere egels. Uit onder die staart gelegen klieren scheiden ze een voor de mens hoogst weerzinwekkende geurstof af. De stank daarvan doet denken aan rottend vlees.
In het gebied komen ook tenminste vier verschillende soorten dassen voor. Het meest op de Europese das lijkt nog de varkensdas, maar hij heeft langere poten en een beweeglijke, varkensachtige snuit. Hij is een bewoner van zowel de laaglanden als de bergen. Dan is er de Maleise stinkdas, een bewoner van de eilanden, het meest in de bergen. Hij heeft een lange, bruine vacht, soms met een witte streep van kop tot staart. Tussen de tenen van zijn voorpoten heeft hij vliezen, waardoor hij goed kan graven. Verder kan hij zich, net als de Amerikaanse skunk, verdedigen door het rondspuiten van een doordringend en afschuwelijk stinkende vloeistof, die wordt afgescheiden uit klieren onder zijn staart. De drie soorten zonnedassen lijken in uiterlijk nog meer op een skunk, maar ze hebben zijn verdedigingsmogelijkheid, de stankafscheiding, niet. Dan leeft er op enkele eilanden van de Filipijnen nog de Filipijnse stinkdas, die kleiner is dan andere dassen en wel zeer agressief. Hij heeft wel stinkklieren.
Van de Aziatische soorten van de ernstig bedreigde neushoorns, is de Sumatraanse neushoorn de kleinste. Hij heeft, net als de Afrikaanse soorten, twee hoorns. Verder onderscheidt hij zich van zijn Aziatische verwanten door een gladde huid met bosjes grove haren, wat hem de inheemse naam buffel-neushoorn heeft bezorgd. Naar schatting lopen er misschien nog 150 in de dichte wouden - nog  steeds belaagd door jagers die het op zijn hoorns hebben voorzien. De ťťnhoornige Javaanse neushoorn is er nog slechter aan toe. In een reservaat op West-Java leven er nog veertig van deze soort. Hij heeft, net als de Indische neushoorn, een donkergrijze huid met grote plooien, die er uitzien als pantserplaten. Van alle vijf de neushoornsoorten ter wereld is de Afrikaanse puntlipneushoorn nog het sterkst in aantal ... met 1200 exemplaren !
Het Borneo-baardzwijn vormt in zijn verspreidingsgebied een belangrijke voedingsbron voor de mens. Soms trekken ze in grote aantallen uit een bepaalde streek weg en duiken dan weer op waar ze in jaren niet meer gezien werden. Hij is bekend om zijn woestheid. Zijn indrukwekkende slagtanden vormen geduchte wapens.
De drie soorten spookdiertjes maken ook deel uit van de dierenwereld van het gebied. Van de andere primaten zijn er bijvoorbeeld de orang-oetang, en vele apen, zoals de bekende Lampong-aap of klapper-aap, die door de inheemse bevolking wordt afgericht om kokosnoten uit de palmen te halen. Onder de vogels treffen we er totaal verschillende soorten aan zoals de neushoornvogel met hun reusachtige snavels, en de nectar zuigende spinnenjagers.
In de tropische zeeŽn rond MaleisiŽ vinden we de doejong, een zeekoe die verwant is aan de Zuidamerikaanse manati's. Ook komen in de zeeŽn reptielen voor, zoals de zeer giftige zeeslangen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer