WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De hoatzin

Orde : Opisthocomiformes - familie : Opisthocomidae - geslacht : Opisthocomus en soort : O. hoazin. De hoatzin is anders dan andere vogels en is het enige lid in zijn familie.
Zijn gewoonten, taai bladerendieet en uiterlijk maken de hoatzin uniek. Deze opvallende vogel, de naam is afgeleid van uatzin, het Mexicaans-Indiaanse woord voor fazant, leeft in nauw familieverband in de mangrovebossen van Zuid-Amerika. De jongen blijven drie jaar bij de familie en helpen de jonge kuikens grootbrengen.
De hoatzin kan niet zwemmen en slecht klimmen en vliegen, en heeft maar een klein territorium. Deze sociale vogel communiceert via geknor, gekras en sissende geluiden en leeft in stabiele familiegroepen van twee tot acht vogels binnen grotere groepen van zo'n honderd vogels. Na het eten brengt hij driekwart van de dag door met uitrusten om zijn voedsel te verteren, waarbij hij zich soms met een speciale verharding (stuk harde huid) op zijn borst, ter grootte van een mensenduim, op een tak in evenwicht houdt. Hij kan dit uren volhouden. Deze vogel wordt zelden boven de tweehonderd meter aangetroffen. Tijdens de droogte verandert hij van territorium, al kan hij zich maar een paar kilometer verplaatsen.
In de vroege ochtend of tijdens de avondschemering zoekt de hoatzin naar eten tussen de bomen die dicht bij het water staan. Deze vogel hoeft nauwelijks te drinken omdat zeventig procent van zijn plantaardig voedsel uit water bestaat. Hij eet het liefst enorme aronskelken of mangroven, al lust hij de bladeren van wel vijftig planten. Om zijn voedsel te verteren zit er voor zijn maag een enorme krop vol met unieke bacteriŽn die de plantencellen afbreken en deze via gisting omzetten in suikers voor energie. De krop heeft een dikke, gespierde wand en een hoornachtige bekleding die als een mixer bewegen om het plantaardig voedsel af te breken.
De hoatzinfamilie bestaat uit een broedend paar plus hun jongen van vorige seizoenen die als helpers fungeren. Alle groepsleden nemen deel aan de baltsrituelen, die het hele jaar door plaatsvinden en ter verdediging van het territorium dienen. In de nesteltijd paart alleen het broedende paar. De helpers doen met alle andere activiteiten mee, zoals het bouwen van een nest, het bebroeden van de eieren en het bewaken van het territorium. Het vrouwtje legt haar eieren in het nest boven het water. De jongen kunnen goed zwemmen en duiken en laten zich bij gevaar vanaf hun derde dag in het water onder het nest vallen.
Veel van het leefgebied van de hoatzin gaat verloren als gevolg van de drooglegging van mangroven om land voor de mens vrij te maken. In sommige gebieden die geschikt zijn gemaakt voor de landbouw, heeft de vogel het niet overleefd. In Guyana kan de hoatzin zich echter handhaven. De vogel broedt niet in gevangenschap en pas zeer recent heeft een hoatzin het langer dan vijf jaar in gevangenschap uitgehouden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer