WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De honingdas

Orde : Carnivora - familie : Mustelidae - geslacht : Mellivora en soort : Mellivora capensis. De honingdas is het enige lid van dit geslacht en behoort tot de grote mustelidae-familie van wezels, otters, dassen en stinkdieren.
De honingdas is een agressieve nomade die er niet voor terugdeinst een antilope of een buffel aan te vallen tijdens zijn zwerftochten door de grasvlaktes van bosrijke savannes van Afrika. Een geducht tegenstander voor ieder roofdier ! Dit onverschrokken dier is uitstekend uitgerust voor zowel de aanval als de verdediging, met sterke poten, grote klauwen en een taaie, beetbestendige huid.
De honingdas is een onstuimige vechtjas die zich uitstekend kan verdedigen door gebruik te maken van zijn grote voorpoten. Zijn huid is taai genoeg om de beet van een gifslang of een hond te weerstaan. Alleen zijn onderbuik is kwetsbaar. Als een ander dier hem bij de nek houdt, stelt de dikke laag vet onder zijn huid hem in staat zijn lenige compacte lijf 180 graden te draaien en de aanvaller te bijten. De stank die wordt afgescheiden door zijn geurklieren vormt zijn geheime wapen. De honingdas past zich makkelijk aan en brengt zelden meer dan één nacht op dezelfde plek door. Hij overnacht in een hol dat hij heeft uitgegraven, in een rotsspleet of in een holle boomstam. Honingdassen zwerven meestal solitair, maar ook wel eens in paren door een uitgestrekt leefgebied. Ze communiceren door hun territorium af te bakenen met geursporen.
Er is weinig bekend over de werpgewoontes van dit dier als gevolg van zijn schuwe aard. Het territorium van een mannetje kruist dat van verschillende vrouwtjes, met wie hij paart. Om er zeker van te zijn dat de paring succes heeft, blijft het paar soms wel drie dagen in haar hol. Het vrouwtje werpt gewoonlijk twee jongen, die een tijdlang in het hol blijven voor de veiligheid. Na ongeveer acht maanden zijn ze volgroeid, maar daarna blijven ze nog zes maanden bij hun moeder.
Honingdassen eten zo ongeveer alles wat ze tegenkomen en kunnen onvermoeibaar blijven doorrennen, speurend naar prooi. Ook staan ze erom bekend dat ze, gedreven door pure agressie, dieren aanvallen en verwonden die veel groter zijn dan zijzelf. Paarden bijvoorbeeld of antilopen en vee. Normaal gesproken eten ze echter hagedissen, gekko's en andere kleine reptielen, en knaagdieren zoals gerbils, evenals kadavers, fruit en plantenknollen (bolvormige wortels). Hij klimt ook in bomen om nestvogels te belagen en eieren te stelen.
Aangezien de honingdas een zwervend bestaan heeft, heeft hij veel ruimte nodig. Hij verliest veel van zijn leefgebied door toedoen van de mens. Sommige boeren beschouwen hem als schadelijk. De honingdas geniet bescherming in verschillende landen en hij is te vinden in veel nationale parken in Afrika, India en Pakistan.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer