W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De hoornaar

Orde : Hymenoptera - familie : Vespidae - geslacht : Vespa en soort : Vespa crabo. De hoornaar behoort tot de onderfamilie van de Vespinae. Andere leden zijn de kleinere maar agressievere gewone wesp en de Duitse wesp.
De gestreepte hoornaar kan behoorlijk steken. Naast zijn angel lijkt die van de gewone wesp bijna onschuldig. Gelukkig stoort hij zich zelden aan mensen. Hij is veel te druk met het jagen op insecten om op te kauwen, mee terug te nemen naar het nest en aan de hongerige jongen te voeren.
Werksters verzamelen voedsel en bouwen een bolvormig nest. Hiervoor gebruiken ze papier gemaakt van houtpulp. Ze kunnen in tegenstelling tot bijen geen was produceren. Het houdt wordt van dode bomen geschraapt en met speeksel tot een pasta gekauwd. Hoornaars maken zo'n vijf lagen honingraatachtige broedcellen, meestal in een holle boom. De cellen worden met papier beschermd. Volwassen hoornaars houden van zoet voedsel. Ze drinken vruchtensappen en nectar van bloemen, en stelen zelfs honing van bijen. Boomhars is rijk aan suiker en trekt hongerige hoornaars aan als een magneet. De suiker geeft ze energie om te vliegen. Maar hun jongen - of eigenlijk de jongen van de koningin - hebben veel eiwitten nodig om van kleine larven tot volwassen hoornaars uit te groeien. De werksters besteden veel tijd aan het vangen van eiwitrijke insecten voor de jonge larven. Hun voornaamste slachtoffers zijn vliegen, waarop ze tussen de bomen en bij mesthopen jagen. De vliegen worden tot pulp gekauwd en vervolgens naar het nest gebracht.
Hoewel de hoornaar vrijwel hetzelfde als de kleinere gewone wesp leeft, is hij kieskeuriger bij het nestelen. Het liefst heeft hij oude holle eiken en een ruime keus aan dood hout. In veel gebieden zijn dergelijke bossen zeldzaam, zodat de hoornaar er ook zeldzaam is.
Hij is de grootste onder de sociale wespen. Het insect leeft in grote kolonies van niet-broedende zusters (werksters), die ��n koningin dienen. Wanneer een jongen koningin in de lente uit haar winterslaap ontwaakt, begint ze aan de bouw van een nieuwe nest met een enkele laag cellen. In iedere cel wordt een eitje gelegd. Soms wordt een oud nest opnieuw gebruikt. Als de larven uitkomen, voedt ze hen tot het werksters zijn geworden. Deze eerste werksters zijn nogal klein omdat de koningin moeite heeft om genoeg voedsel voor ze te vinden. Ze gaan snel aan het werk, verzorgen hun jonge zussen en voegen meer lagen aan het nest toe, terwijl de koningin verdergaat met eieren leggen. Aan het einde van de zomer produceert de kolonie hoornaars die groter zijn dan normaal. Dit zijn mannetjes en jongen koninginnen die uitvliegen om met koninginnen en mannetjes van andere kolonies te paren. Na het paren zoeken de nieuwe koninginnen een beschutte plek om te overwinteren, terwijl de mannetjes en werksters sterven. De oude koningin heeft de hele zomer eitjes gelegd. Tegen de tijd dat de nieuwe koningin uitkomt, is ze uitgeput en sterft ze.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer