WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De hop

Orde : Coraciiformes - familie : Upupidae - geslacht : Upupa en soort : Upupa epops. De hop is het enige lid van de familie. Het nauwst verwant zijn de vijf soorten boomhoppen uit de familie van de Phoeniculidae.
Het hop valt direct op, zelfs als hij niet te zien is. Op de vlakten in Europa, AziŽ en Afrika ten zuiden van de Sahara is de kenmerkende 'hoe-poe-roep' van het mannetje op een kilometer afstand te horen. Ook door zijn fraaie verenkleed en opvallende manier van vliegen is de hop snel te herkennen.
Vanuit vliegtuigen boven de machtige Himalaya en de Europese Alpen zijn op 6100 meter hoogte trekkende hoppen waargenomen. Toch is de vogel over het algemeen op de grond te vinden. De hop zit vaak op een comfortabele tak zijn veren te verzorgen. Foerageren doet hij trippelend op zijn korte poten. Op de grond vindt hij dan ook zijn meeste prooien. De hop is een langzame vlieger en opvallend getekend. Daarom is hij kwetsbaar voor roofvogels. Het is veel veiliger om op de grond te blijven, waar hij tussen het gefilterde licht en de schaduwen nauwelijks opvalt, zelfs niet in de open gebieden waar hij zo van houdt.
In de lente verdedigt het mannetje een territorium. Hij roept herhaaldelijk om rivalen af te schrikken en een vrouwtje te lokken. Hij vrouwtje legt haar eieren op een hoge, schaduwrijke plek. Als de donzige kuikens uitkomen, blijft ze hen eerst een week voortdurend verwarmen. Daarna gaan de ouders beurtelings op zoek naar voedsel. Ondertussen gaat het nest steeds meer stinken. Etensresten en uitwerpselen van de kuikens en de ouders worden niet verwijderd. Na een maand zien de kuikens er net zo uit als hun ouders, en kunnen ze het nest verlaten.
Hoewel hij niet bedreigd wordt, heeft de hop net als veel andere vogels al eeuwenlang te lijden van de mens. Hij wordt sinds lang bejaagd, vooral in Zuid-Europa. Zijn organen worden gebruikt om zogenaamde liefdesdrankjes en andere medicijnen van te maken. In Zuid-Griekenland en op Kreta is hij inmiddels uitgeroeid. Hij wordt ook veel bejaagd om op te eten, want velen zien in hem een delicatesse.
Soms jaagt de hop op insecten in de lucht, maar dit gebeurt alleen wanneer de zwermen zo dicht en omvangrijk zijn dat de langzaam vliegende vogel ze gemakkelijk kan vangen. Meestal foerageert de hop op de grond. Hij zoekt met zijn lange snavel onder stenen, in gras en in de modder naar insecten, larven, wormen, spinnen en andere kleine ongewervelden. Keverlarven zijn echter favoriet. Om ze te vinden steekt hij zijn snavel zonder aarzelen in mest van koeien, paarden of schapen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer