WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De houtduif

Orde : Columbiformes - familie : Columbidae - geslacht : Columba en soort : Columba palumbus. De houtduif is n van de driehonderd duivensoorten die behoren tot de familie der Columbidae.
Met zijn krachtige, snelle vlucht en gedrongen bouw vormt de houtduif een vertrouwd beeld in vele delen van Europa en het Midden-Oosten, waar hij zowel op de grond als in de bomen naar voedsel zoekt. Deze zich makkelijk aanpassende duif met zijn typerende roep komt oorspronkelijk uit open bosgebied, maar tegenwoordig zoekt deze vogel het liefst in gecultiveerd gebied naar voedsel.
Deze sterke vlieger voelt zich in een groot aantal leefgebieden thuis, van de Europese bossen, stadsparken en tuinen tot aan de bergen van Noordwest-India. Populaties uit het koudere noorden en oosten van Europa trekken 's winters zuidwaarts naar Spanje of Noord-Afrika, maar de houtduiven die in de warmere landen broeden, zijn standvogels. Buiten de broedtijd zijn het groepsdieren, die in grote groepen rusten en eten, waarbij ze in de koude wintermaanden vaak gewassen vernielen. Als hij niet op zoek is naar voedsel, baltst of broed, verzorgt deze vogel zijn veren. De regelmatige dagelijkse verzorging bestaat uit het gladstrijken van de veren, in regen en poeltjes baden en zich lekker in het zonnetje koesteren.
De houtduif voedt zich vooral op de grond, waarbij hij parmantig rondstapt en alle plantenmateriaal oppikt dat hij tegenkomt. Dit behendige dier voedt zich ook in de bomen door langs de takken te klauteren en zich vast te klampen, zodat hij met zijn snavel bij een bes of noot kan en die met een behendige draai van zijn kop kan afplukken. Deze ware boomacrobaat kan onder meer ondersteboven aan een tak hangen om een lekkere vlierbes of beukennoot te kunnen bereiken. Graankorrels vormen zijn belangrijkste voedselbron, vooral die van tarwe, haver, mas, gerst en koolzaad. Zijn die er niet, dan vult hij zijn dieet aan met bladeren, knoppen en bloemen en zo nu en dan ongewervelde dieren zoals een regenworm, kever of slak.
Tijdens de broedtijd vormen deze grote duiven monogame paren. Het mannetje bakent eerst zijn territorium af, waarna hij roept om een partner aan te trekken. Ook voert hij baltsvluchten uit, waarbij hij een luid, zweepachtig geluid met zijn vleugels maakt terwijl hij steil omhoog vliegt. Een paar bouwt een nest van takjes in de bomen dat ze een aantal jaren achter elkaar blijven gebruiken. Na het uitkomen worden de jongen gevoed met een eiwitrijke substantie die duivenmelk wordt genoemd en die door beide ouders in hun kelen wordt uitgebraakt.
Door het imposante vermogen van de houtduif om zich aan veranderende leefgebieden en klimaten aan te passen, heeft het Europese verspreidingsgebied van de houtduif zich de afgelopen eeuwen uitgebreid tot plekken waar het koud, nat en mistig is.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer