WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De huismus

Orde : Passeriformes - familie : Passeridae - geslacht : Passer en soort : Huismus. De huismus behoort tot de Passeridae-familie van mussen, rotsmussen en sneeuwvinken.
Er zijn maar weinig vogels zo bekend in de hele wereld als huismussen. Ze hebben de naam 's avonds speels te zijn en in koor enorm lawaai te maken, en zijn dan ook een graag geziene gast in tuinen, parken en gebouwen. Het zijn zeer sociale vogels, die vaak in grote groepen eten, badderen en slapen. Paartjes zijn bijna altijd monogaam en kiezen nestplaatsen waar ze jaar na jaar samen naar terugkeren.
Ondanks zijn geringe afmetingen is de huismus een zeer sterke vogel, en kan hij zijn nest maken in bijna elke omgeving. Kolonies huismussen komen voor op hoogtes van wel 4500 meter, en kunnen zelfs overleven in gebieden zonder open water door bessen te eten voor hun vocht. De meeste mussen maken hun nest echter het liefst vlak bij de mens, in dorpen, boerderijen en zelfs drukke steden. Daken met holtes onder de pannen of lege ruimtes achter een overhangende dakrand leveren een veilige, warme omgeving. In open gebieden zoals parken en andere open stedelijke ruimtes zijn ruimschoots insectenpopulaties en andere lekkere hapjes te vinden.
In de meeste mussenpopulaties blijven paartjes levenslang bij elkaar. Deze trouwe banden worden al gevormd als de vogels nog jong zijn. Een jong mannetje zoekt een plek uit en maakt een bal van losjes geweven gras en stro en laat een kleine ingang open, voordat hij luid tsjirpt om een vrouwtje te lokken. Als een paar zich eenmaal gevormd heeft bekleden ze samen het nest met veren en mos, waarna het vrouwtje haar eieren legt. Beide vogels leveren hun aandeel bij het uitbroeden en voeren van de jongen, hoewel het vrouwtje het meeste werk op zich neemt.
De huismus is een zeer sociale vogel. Buiten het broedseizoen vormen zich kleine groepen, met soms wel twintig mussenparen, die gemeenschappelijke activiteiten delen, zoals eten, badderen, het nemen van een stofbad en samen zingen, meestal op donkere wintermiddagen. Na het broedseizoen, als de jongen zijn uitgevlogen, kunnen zich zelfs grotere groepen mussen vormen. Ze kunnen veel schade toebrengen aan gewassen door het graan op te peuzelen en te slapen op de tere stengels. Huismussen slapen ook in grote troepen, met soms wel 100.000 vogels tegelijk, die zich eerst verzamelen in bomen en op telefoondraden, waarna ze gezamelijk naar een slaapplaats vliegen.
Het voedsel bestaat vooral uit zaden, waarbij de vogels zich meestal voeden met graangewassen, zoals haver, tarwe, mas, gerst en rijst. Grote troepen strijken neer op rijpe gewassen en zitten op de stengels om bij het graan te komen. Mussen in stedelijke gebieden vullen hun voedsel aan met huishoudafval, eten dat achtergelaten wordt in parken en restjes die ze op straat vinden. De jongen worden eerst gevoerd met insecten en larven, voordat ze wennen aan groenvoer.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer