WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Ijsbeer
Groep : op het land levende zoogdieren

De ijsbeer is ťťn van de grootste landroofdieren ter wereld. Zijn dikke, waterdichte vacht en de stevige laag vet houden hem warm en stellen hem in staat uren in ijskoude poolzeeŽn te zwemmen. Zijn vacht isoleert zelfs zo goed dat de mannetjes snel oververhit kunnen raken als ze rennen.
Het grootste deel van het jaar brengen ijsberen door op drijvende ijsschotsen en ze leggen daarbij - op zoek naar voedsel - dagelijks wel zo'n veertig kilometer af. In een heel leven zou dit een gebied van ongeveer 260.000 vierkante meter beslaan.
Ijsberen zijn topzwemmers en kunnen meer dan honderd kilometer zwemmen zonder te hoeven rusten. Om het water uit hun vacht te wringen, slepen ze zich over het ijs. Ze moeten ervoor zorgen dat ze goed schoon blijven, omdat een vieze vacht niet goed warmte kan vasthouden. Op heel koude dagen maken ijsberen een schuilplaats en gaan daar opgekruld in liggen. Soms dekken ze met een poot hun neus af, omdat de poten veel warmte afgeven. Beren die onderdanig zijn, mogen soms de schuilplaats delen. Wanneer een beer om voedsel bedelt bij een andere beer, nadert hij heel langzaam, draait rondjes om de andere beer en biedt hem een neusbegroeting aan.
In 1973 ondertekenden Canada, de Verenigde Staten, Denemarken en Noorwegen een verdrag dat het jagen op beren beperkt. De populatie omvat nu zo'n 25.000 beren, maar door het broeikaseffect blijven ze bedreigd : de periode waarin ze op zeehonden kunnen jagen, wordt steeds korter door het smelten van het ijs. Ook vervuiling door delfstoffenwinning vormt een bedreiging. Men denkt dat dat de oorzaak is van het verschijnsel dat sommige vrouwtjesberen mannelijke voortplantingsorganen beginnen te ontwikkelen.
De beren paren in het voorjaar, maar door een bijzonder proces dat vertraagde implantatie wordt genoemd, ontwikkelt een embryo zich pas vanaf het einde van de herfst. Als het wijfje genoeg vetreserves heeft, graaft ze een schuilplaats voor zichzelf waar ze zal overwinteren en haar kinderen zal baren. Als ze niet genoeg reserves heeft, worden embryo's weer door haar lichaam opgenomen. De jongen, die als ze geboren worden zo groot zijn als een hamster, worden minimaal twee jaar door hun moeder gezoogd.
Met hun feilloze reukzin en hun perfect gezichtsvermogen onder water, kunnen de ijsberen heel goed langs de rand van het ijs jagen. Ze wachten vaak uren naast het luchtgat van een zeehond. Als die naar boven komt stort de beer zich op zijn prooi en doodt hij hem met een enkele beet in de kop, of met een klap van zijn grote, zware poten. De ijsberen hebben het ijs nodig om bij de zeehonden te kunnen komen. Daarom reizen ze honderden kilometers voor voedsel als de ijsschotsen naar het noorden drijven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer